Ny kirke vil kombinere dansk og afrikansk

Copenhagen Gospel House vil tage det bedste fra afrikansk kristendom og gøre det dansk.
– Black and white is dynamite, siger Torben Ørskov med et smil.

Fra venstre er det Stanley, Torben, Adeniyi, Joshua, Pastor Ade og Christopher. Allesammen del af kirkens opstart.

Han er den eneste danske i ledergruppen for en splinterny kirke, som indtil videre holder til på Hotel Hebron i København. Kirken hedder ”Copenhagen Gospel House” og har sin baggrund i det nigerianske kirkeplanternetværk RCCG. Netværket har plantet over 5000 kirker over hele verden. I de sidste 10 år over 20 kirker i Skandinavien og de baltiske lande.

Virvar eller ro

– De andre kirker er allesammen internationale kirker, men pastor Ade Olushola fra Nigeria har altid drømt om at lave en prototype på en skandinavisk menighed, forklarer Torben. Hans rolle i lederteamet er netop at få danske værdier og danskere med i den nye kirke.
– Den afrikanske kultur kan være støjende med en masse fest og virvar, hvor de fleste danskere foretrækker en gudstjenesteform med med ro og rum og tid til refleksion. I en afrikansk kirke skal der helst hele tiden siges og gøres noget. Der kan være en del fyld og gentagelser og proklamationer. Danskere vil hellere tales til end proklameres til, forklarer Torben, som forsøger at vise den danske kultur til sine med-ledere gennem sin egen måde at opføre sig på.

Alle elsker gospel

Men selvom pastor Ade ønsker at plante en kirke for danskere, betyder det ikke, at kirken giver køb på de afrikanske værdier.
– Den afrikanske tradition er rig på glæde, udfoldelse og dans og på en meget stærk åndelig forankring. Det tager vi med os, fortæller Torben og minder om kirkens navn ”Copenhagen Gospel House.”
– Etta Cameron er et forbillede for os som kirke. Med sin gospel skabte hun en forbindelse mellem mennesker og Gud. Det ønsker vi også at gøre. Alle elsker gospel, men de ved bare ikke, at det er Jesus i gospelmusikken, som de elsker. Vi ønsker at udnytte musikkens og sangens evne til at kommunikere troen, forklarer Torben.

Støttet fra Afrika

Ud over ”Copenhagen Gospel House” hedder kirken som undertitel: ”Milk and Honey”.
– En kirke i Nigeria hedder ”Milk and Honey”. Den har omkring 8500 medlemmer, og den er sponsorkirke for vores kirkeprojekt. Jeg blev helt rørt, da jeg hørte, hvordan fattige afrikanere støtter os her i et af verdens rigeste lande, fordi de ønsker at sprede evangeliet her, fortæller Torben, som er taknemmelig for at være en del af opstarten.

En måned gammel

– Jeg føler mig som den grimme ælling, der pludselig er blevet en svane. Jeg er gået fra fortvivlelse til mulighedernes åbne land, forklarer han og fortæller, hvordan hans kald ikke altid er blevet forstået i danske sammenhænge.
Kirkens evangelisationsstrategi er simpel. Det handler om at invitere mennesker til gudstjenesterne. Men kirken er kun en måned gammel, så der har ikke været så mange forbi endnu.
Indtil videre mødes kirken hver søndag på Hotel Hebron. Her er der gratis morgenmad til alle gudstjeneste-gæster.