Forældrene må tage medansvar

Sexolog Amanda Lagoni mener, at børn i 2. klasse godt kan forholde sig til, at nogen har en
anden samlivsform end en heteroseksuel, men det er afgørende, at snakken fortsætter hjemme.Sex og Samliv har udgivet nyt seksualundervisnings-materiale til 2. klasse i folkeskolen.

Amanda Lagoni, som selv har to børn, mener, at forældre har et kæmpe ansvar for selv at komme på banen i forhold til deres børns seksualoplysning.

Dens præsentation af et lesbisk par som en normal samlivsform har vakt et ramaskrig hos blandt andet Dansk Folkeparti, som mener, at det er alt for tidligt.
Dansk Folkepartis uddannelsordfører Alex Arendtsen sagde til DR tidligere på ugen:
– Det er et overgreb mod de børn, der skal se den. Det er propaganda og et forsøg på at indoktrinere børnene til en bestemt form for familie. Det er i orden at tale om familie, men Sex & Samfund går for vidt, når man ved, hvor få der lever på den måde, siger han på DRs hjemmeside.

De har mødt det

Sexolog og Parterapeut Amanda Lagoni, som er personlig kristen, kan godt forstå problematikken, men mener ikke, at det er for tidligt.
– Vi lever i en kultur, hvor det er sandsynligt, at de fleste 2. klasses elever har mødt homoseksualitet. Måske har de endda en klassekammerat, som vokser op i sådan en familie, forklarer hun, og fremhæver tv og facebook som steder, de ellers kan støde på det homoseksuelle som noget normalt.

Forældreansvar

Samtidig pointerer hun, at der ligger et kæmpe ansvar hos forældrene i den sag.
– Som forældre kan vi ikke bare give folkeskolen ansvaret for vores børns seksualoplysning. Vi kan ikke lade en berøringsangst hindre os i at tage disse emner op med vores børn derhjemme, understreger Amanda og fortæller, at der er mulighed for at få aktindsigt i skolens materialevalg, så man selv kan tale videre fra det derhjemme.
– Snak med barnet om at have respekt for mennesker med andre holdninger til samlivet, ligesom de også skal have respekt for mennesker med en anden religion. Det behøver ikke være mere avanceret end det, forklarer hun og foreslår, at man – hvis man ønsker at inddrage sine egne etiske holdninger – holder det meget enkelt.

Plads til spørgsmål

– Man kan for eksempel sige, at herhjemme tror vi, at man skal leve sammen som mand og kvinde, men der er andre, som har en anden holdning. Så er man med til at åbne op for, at børnene kan komme med de spørgsmål, som de måtte have, samtidig med at man lader barnet opdage i sit eget tempo, forklarer hun.