Antisemitiske partier på fremmarch i Europa

Europa oplever en stor stigning af anti-semitiske partier, skriver Israels største avis, “Yediot Aharonoth”, idag.

Yderligtgående højrepartier har nået nye højder ved valget i Ungarn, da “Jobbik”, det radikale højre-fløjs parti, der ofte er blevet beskyldt for grov antisemitisme, vandt 20.54 procent af stemmerne – og gjorde det til landets tredjestørste parti og det største ekstremistiske højreparti i Europa, skriver bladet.

Ungarn er imidlertid ikke alene. Især i kølvandet på EU’ økonomiske krise og tilstrømningen af immigranter til Europa, har højrepartier haft stor fremgang og opnået 20 procent af stemmerne.

– Antisemitisme og fremmedfjendskhed har altid forbindelse med borgeres finansielle vanskeligheder, siger professor (i statsvidenskab) Shmuel Sandler fra Bar Ilan Universitetet til “Yediot”.

– Når livet er hårdt, siger han, leder folk efter nogen at skyde skylden på, og populist-partier ved, hvordan man kan bruge denne situation til at ride på racismens bølge. Den store indvandring til Europa skræmmer den lokale befolkning, særlig når den kædes sammen med en lav fødselsrate.
Der er frygt for forskellige kulturer og religioner og mennesker, som er anderledes.

Han fortsætter:
– Europa er mest verdslig og pludselig lukkes der op for folk, for hvem religion er yderst vigtig, eksemplvis jøder og muslimer. Det yderste højre hader alle, og deres had af fremmede manifesterer sig forskelligt for forskellige grupper.

Finland

I en oversigt over situationen i forskellige lande hæfter den israelske avis sig ved Finland og dettes højrefløjparti, “Finnerne”, grundlagt i 2005. Det er steget i popularitet og ved valget i 2011 opnåede det 19.1 procent af stemmerne eller 39 sæder i det finske parlament. Det ledes af Timo Soini,og hans parti er nu det tredjestørste politiske parti i landet.

Den massive sejr for “Finnnerne’ – et parti der er imod EU, immigranter, NATO og international støtte – overgik forventningerne og førte til sammmenbruddet af Finlands politiske center, skriver


Artiklen fortsætter efter annoncen:bladet og slutter:

– Partiets leder, Soini, var en højrøstet modstander af EU’s sparepakke for at udfri Portugal fra dets finansielle krise. Parrtimedlemmerne gav udtryk for deres modstand mod omskæring og slog i 2012 til lyd for et forbud mod denne praksis. Partimedlem James Hirvisaari blev i 2001 idømt en bøde for kommentarer, han havde fremsat om muslimer, hvilket blev kritiseret som en hade-tale.

 


Artiklen fortsætter efter annoncen: