På flugt fra borgerkrigen i Sudan

Reese Witherspoon i rollen som Carrie, der hjælper de afrikanske flygtninge (still fra filmen: Scanbox).
Reese Witherspoon i rollen som Carrie, der hjælper de afrikanske flygtninge (still fra filmen: Scanbox).

Ny film med Reese Witherspoon fortæller om de kristne, der måtte flygte fra den islamisk ledte krig i Sudan.

The Good Lie er en seværdig film, som forsøger at skabe opmærksomhed om Sudan, det glemte land. Både manuskriptet og valget af skuespillere gør denne film troværdig og til en film, som seerne sent vil glemme.

Formålet med The Good Lie er at give konflikten i Sudan et ansigt, selvom filmen er fiktion. Margaret Nagle, som er manuskriptforfatter til filmen, har interviewet mange sudanesiske flygtninge i USA. Desuden har instruktøren Philippe Falardeau rejst til Sudan som kameramand for at lave en dokumentarfilm i 1994, der handlede om borgerkrigen i Sudan. Han var nødt til at blive evakueret to gange, mens han var der. Da han læste manuskriptet, var han godt klar over, han skulle lave denne film.
Falardeau har gjort et godt stykke arbejde med at lave The Good Lie; den får os til at føle, at der er tale om virkelige begivenheder. Han har bl.a. ledt efter ægte sudanesere til at spille ”de fortabte drenge”, både som børn og voksne. Det kan mærkes, og man kunne næsten synes, at de spiller bedre end den kendte skuespiller, Reese Witherspoon.

”Den glemte krig”

Falardeau berører et bredt spektrum af følelser med denne nye film. De sudanesiske børn flygter fra deres landsby med kun det tøj, de har på, og en Bibel. Vi må undre os og blive dybt berørte, når vi ser, hvor mange kilometer, børnene må rejse fra Sudan til Kenya. Rejsen er meget farlig og slet ikke egnet for børn.
Som en pause fra de brutale begivenheder i Afrika tager filmen en mere humoristisk drejning, når de flytter til USA for at starte deres nye liv. Alt er set gennem de sudanesiske flygtninge. De oplever mange ting for første gang. De spiser McDonalds og hører deres første vittighed på engelsk. Seerne vil sagtens kunne grine med.
Efterhånden tager fokus så igen en drejning mod virkeligheden, nemlig den virkelighed, at de vestlige lande har forsømt Sudan. Krigen i Sudan kaldes for ”den glemte krig”, fordi begivenheder som den 11. september og krigene i Afghanistan og Irak har vendt verdens opmærksomhed væk fra Sudan. Falardeau slutter filmen i flygtningelejren, hvor tusindvis af flygtninge har boet i 20 år.

Flere kristne ingredienser

Et stærk rød tråd er vævet igennem hele filmen om, hvordan alle har fået flere chancer i livet. Carrie (Reese Witherspoon), som er deres socialhjælper, er uvidende om, hvor lidt de kender til livet i USA. Hun er kun interesseret i sin karriere. Efterhånden begynder hun at se de mange flygtninge, der er omkring hende, som har brug for en til at hjælpe dem med de mange personlige ting og sager, de kæmper med.
En af de sudanesere, som muligvis har den største rolle i filmen, er Mamere. Når oprørerne fanger et barn på den farlige rejse til Kenya, er han tvunget til at tage rollen som familiens høvding. I deres kultur har han ansvar for alle beslutninger i familien. Samtidig ved Mamere godt, at der er tusindvis af flygtninge i flygtningelejrene, som gerne ville have haft muligheden for at starte forfra i USA. Han kæmper med skyldfølelse, fordi det gang på gang ikke lykkes for ham, når han skal tage nogle meget svære beslutninger i sit liv.
Man kan ikke kalde det for en kristen film, men der er flere kristne ingredienser i den. ”De fortabte drenge” takker Gud for den mulighed, de fik for at starte et nyt liv i USA, og de læser og diskuterer Bibelen. De beder bordbøn før aftensmaden osv.
The Good Lie er en mesterlig film, som nok kunne fortjene et par Oscarnomineringer.

The Good Lie • 110 min.
Premiere: 6. november