Kæmp ikke kun for ytrings-friheden …

Iben Thranholm
Iben Thranholm

I den forgange ude blev vi alle rystet over terrorangrebet og drabene på tegnere på satiremagasinet Charlie Hebdo i Paris.

I weekenden var op mod en million mennesker og politiske ledere fra verden på gaden i Paris for at vise solidaritet med de dræbte og for at stå sammen om ytringsfriheden. I alle medier og ikke mindst på de sociale medier har debatten om ytringsfriheden kørt i højeste gear. Men hvad skal man som kristen mene om ytringsfriheden? Skal man stå fast på den for enhver pris, eller er der grænser?
Gud har givet mennesket en fri vilje til at sige ja eller nej og dermed frihed til selv at kunne tage beslutninger. Den frihed gælder også vores forhold til Gud. Vi er frie til at sige ja eller nej til ham. Sådan har Gud skabt mennesket, fordi han er kærlighed. Kærligheden tvinger ingen og kan kun håbe på et ja. Denne frihed er fundamental for menneskets natur, og derfor kan man som kristen kun gå ubetinget ind for ytringsfriheden. Vi skal ikke fratage vores medmennesker den frihed, som Gud har givet til hver enkelt af os. Men hvad kristne bør være på vagt over for, er det det værdiskred, som ytringsfrihedsdebatten fører med sig. Satiremagasinet Charlie Hebdo står for nihilisme og anarki, for at bryde alle vedtagne normer og vanære det hellige (satiretegninger er ofte gået ud over den katolske kirke). At netop sådant et blad får så megen sympati fortæller, at vores kultur lider af tomhed og er på vej mod sin opløsning.
Lad os forestille os, at et konservativt kristent magasin havde forhånet og latterliggjort homoseksuelle, og at krænkede homoseksuelle var gået til angreb og havde dræbt de kristne. Ville man så tilsvarende have set en million mennesker på gaden til støtte for dem? Næppe. Tværtimod var disse kristne med al sandsynlighed blevet hængt ud som det værste eksempel på hate-crime og som personer, regeringsledere ville have fordømt og foragtet.
Det er i realiteten ateister og nihilister, der dikterer, hvem der har ytringsfrihed. Derfor er folkemarchen i Paris også hyklerisk. Hvad kristne må kæmpe for, er ikke kun retten til at ytre sig, men retten til at sige sandheden. Den er nemlig paradoksalt nok ilde hørt der, hvor ytringsfriheden dyrkes allermest.