Har Blachmann uld eller guld i mund?

Mikael Arendt Laursen
Mikael Arendt Laursen

Vi er efterhånden kommet godt ind i årets udgave af X Factor. Det er ottende gang, DR sender talentprogrammet, der fredag 27. februar runder 100 udsendelser. Udover de mange musikalske oplevelser har seerne hjemme i stuerne fredag efter fredag også måtte lytte til Thomas Blachmanns uendelige ordstrøm. Selvom han indimellem kan være fornuftig at høre på, er der desværre en del af Blachmanns ordforråd, som vi i Danmarks største lytter- og seerorganisation KLF, Kirke & Medier godt kunne være foruden, nemlig bandeordene og det dårlige sprog.

Heldigvis tyder det dog på, at både Thomas Blachmann og DR har været lydhøre over for den kritik af det grimme sprog i X Factor, som ikke kun KLF har været modstandere af. I hvert fald viser en undersøgelse af sprogbruget i X Factor, at der er sket en markant bedring fra sæsonerne 2013 til 2014. Særligt er sproget hos Blachmanns medværter, Lina Rafn og Remee, forbedret markant, idet de har halveret brugen af bandeord og dårligt sprog. Desværre har Blachmann ikke i antal af ord vist den store forbedring, men til gengæld skal han roses for, at han næsten har lagt de værste eder og forbandelser fra sig, der i stedet er erstattet af et noget mildere ordforråd.

En svensk undersøgelse fastslår, at seerne opfatter mennesker, der bander på tv, som småt begavede eller med en ringe uddannelse. De unge seere er mere tolerante over for bandeordene, men den generelle tendens er ikke til at tage fejl af; bandeord gør intet godt for sproget, heller ikke på tv og i radioen. Så hvis Thomas Blachmann har et ønske om at fremstå genial, ville det med andre ord hjælpe betragteligt på hans image, hvis tendensen fra sæson 2014 også fortsætter efter program nr. 100 af X Factor. Det håber vi på hos KLF, Kirke & Medier.
På vegne af landsstyrelsen i KLF, Kirke & Medier

Generalsekretær
Mikael Arendt Laursen
Industrivej 22
7080 Børkop