En bog OM Jørn Hyldgaard

s13_HudløsJørn Hyldgaard voksede op i en kristen bagerfamilie. Hans lillebror var Per Hyldgaard. Men de to brødre var meget forskellige. Hvor Per gerne ville have været politibetjent, før han fik sit kald, var Jørn familiens sorte får, indtil han fik sit kald.

Han rodede sig jævnligt ud i druk og småkriminalitet. Og var uden tvivl til stor sorg for forældrene, som var aktive i Missionsforbundet.
Men en ukendt kristen samler ham op i Oslo. Og det bliver et vendepunkt. Han overgiver sit liv til Jesus.
Han kommer nu på Betesda behandlingshjem i nærheden af Brande. Og her får han en ny chance. Han bliver – efter nogle omveje – brugt som prædikant, og han får ligefrem en helbredelsestjeneste, så mange oplever både frelse og helbredelse på hans møder rundt i landet. Han får også en god kone og nogle børn, og i en årrække bliver han virkelig brugt af Gud. Også i udlandet. Udbrydermenigheden Troens Ord, som han er præst for, sender over 100 tons nødhjælp afsted til de sultne og trængende.
Han kører hårdt på og sparer ikke sig selv. For han brænder for sagen. Men han har måske svært ved at finde balancen. Og det er heller ikke nemt, når menneskers evige liv er på spil.

Fejltrinnet?

På et tidspunkt spænder han buen for hårdt. Han har et udpræget komisk talent og vil nu også være stand-up komiker. Ikke for sin egen skyld, men for at nå ud. Han får et show på benene sammen med Sabine og Andreas Mathews. ”Livet er til grin”. De 11 shows koster 300.000 kr. Her bliver også fremstillet en dvd, som alene koster 100.000 kr. Og så store er indtægterne ikke.
Samtidig med, at Jørn er stand-up komiker, er han præst, taler og driver nødhjælpsvirksomhed og rejser i udlandet. Og så er der også familien.
Da presset bliver for stort, bryder Jørn sammen. Han stikker af til Thailand for at få ro til at tænke. Men angst og depression, som måske har sin rod i barndommen, har ramt ham. Efter at han kommer hjem går der nu seks år, hvor han ligger på sofaen det meste af tiden eller ser tomt frem for sig. Men efterhånden rekreerer han sig. Han må til psykiater og have piller. Familien beder for ham og hjælper ham på benene igen. Og efter et besøg hos sønnen Phillip i Grækenland oplever han pludselig, at han er rask. Overrasket ringer han hjem til sin hustru Britta fra Schweiz og fortæller, at han nu er sig rask. Og det viser sig at holde. Og nu bruges han igen som taler, som han gerne vil.

God historie

Denne dramatiske skæbne er naturligvis en ”god historie”, og derfor har dr-journalist Allan Høyer skrevet bogen ”Hudløs”, som er udkommet på Scandinavia. Det er først og fremmest en bog OM Jørn Hyldgaard. Forfatteren genfortæller historien, spændende som et tv-program – men i tredje person. Jørn selv siger ikke meget i bogen. Og det er lidt en svaghed, for derved bliver den netop ikke så hudløs. Der er et filter imellem.
Til gengæld kan forfatteren inddrage de andre personer rundt om Jørn.
Der kommer også mellem linjerne nogle antydninger af de konflikter og paradokser, der ligger i Jørns historie. Han, som har helbredt andre, må selv have hjælp fra en psykiater. Han, som ikke bryder sig om medicin, må selv medicineres, osv. Og naturligvis den gamle travhest: Hvorfor tillod Gud…
Det antydes også, at prædikanten ikke fandt forståelse for sit sammenbrud blandt sine egne trosfæller. Men det kan man måske godt forstå, eftersom han stak af og påførte dem gæld og andre problemer.

Ikke Guds skyld

Man behøver ikke nødvendigvis at tro, at Gud stod bag Jørns Hyldgaards nedtur. Al den snak om, at Gud tillader, er ofte afsporet. Skidt sker. Selv om man har nok så stor en nådegave eller tjeneste fra Gud, så har man denne ”skat i et lerkar”. Vi er ikke guder, men mennesker med en fri vilje – også til at tage fejl ind imellem. Selv om vi har en guddommelig ånd i os, har vi den i et skrøbeligt legeme. Og passer vi ikke på os selv, går det galt.
Vi lærer forhåbentlig noget igennem de svære ting, vi oplever. Men det betyder ikke, at det var Gud, der trak gulvtæppet væk under os. Det kan være den onde, der angriber. Eller andre mennesker, der svigter. Og i nogle tilfælde er det faktisk os selv.
Men heldigvis samler Gud os op igen og giver os nye chancer. Og nogle gange bliver det sidste bedre end det første.

Allan Høyer: Jørn Hyldgaard
Hudløs – om Gud, depression og diagnose.
Scandinavia • 224 sider • 199 kr.