Mænd vil ikke mere giftes

Iben Thranholm
Iben Thranholm

Færre unge mænd i USA ønsker at blive gift end nogensinde, mens ønsket om ægteskabet er stigende blandt unge kvinder. Det viser en ny undersøgelse, som det velrenommerede amerikanske Pew Research Center har foretaget.

Antallet af kvinder i alderen 18-34, som siger, at et vellykket ægteskab er en af de vigtigste ting, er steget fra 28 procent til 37 procent siden 1997. Antallet af unge voksne mænd, der siger det samme er derimod faldet fra 35 procent til 29 procent på samme tid.
Hvad er årsagen mon til det? Mange kvinder i dag, også i Danmark og Europa, efterlyser ”rigtige mænd”, der er parate til ægteskab, men ofte er det en forgæves jagt. Flere og flere kvinder lever som singler og får børn med en donor. Hvor er mændene blevet af?

Feminismens bagside

Den amerikanske forfatter Suzanne Venker, der er forfatter til artiklen ”Krigen mod mænd”, der også har læst tallene fra Pew Research Center, hævder, at det er på grund af feminismen, der er dybt forankret i alle segmenter af kulturen. Feminismen har skabt et miljø, hvor unge mænd finder det mere fordelagtigt helt at fravælge forpligtende parforhold.
Med feminismen er mændene skubbet ud af deres traditionelle rolle som forsørger og beskytter – og med skilsmisselove, der giver mænd udsigt til dårligere økonomi, ser de simpelthen ikke længere nogen fordel i at være gift.
Når Venker som forfatter og forsker i ægteskab og parforhold møder mænd, der utvetydigt erklærer, at de aldrig skal giftes, og hun spørger hvorfor, svarer mændene: ”Kvinder er ikke kvinder længere.” Feminismen har lært kvinder at tænke på mænd som fjenden. Det har gjort kvinder ”vrede” og ”defensive”, men ofte er det ubevidst.”
”Mændene er trætte,” skriver Venker ”af at blive fortalt, der er noget fundamentalt galt med dem. Trætte af at vide, at hvis kvinder ikke er tilfredse, er det deres skyld.”

Kristendommens svar: Lige værdige

Men uden hinanden føler mænd og kvinder, at der mangler noget, så hvordan kommer man tilbage til ægteskabet?
Det kristne syn på kønnene rummer en komplementaritet, som giver god balance. Mand og kvinde er hver især lige værdige, men tilsammen udtrykker de noget meget essentielt, nemlig en større grad af gudbilledlighed, da Gud rummer både det maskuline og feminine i sit væsen. Det er et stærkt bånd at bygge på. Derfor må Gud med i parforholdet, hvis det skal blomstre.