STORE ord til det nye år

Bodil Lanting
Bodil Lanting

I december 2015 valgte P1 og Dansk Sprognævn Årets Ord 2015. Mens ord som Løftebrud, Girafgate og Selfie var nominerede i 2014, var listen for 2015 påfaldende dyster. Mange ord handlede om terror og flygtninge, fx Asylshopper, Flygtningepres, Frygt, Grænsekontrol, IS og Terror. ”Venligboere” og ”Lovestorm” var dog også med på listen.

Listen fra 2015 bød også på mere finurlige ord som Argument-resistent, Befolkningskløft, Egenkagemeling, Hyggeracisme, Guldkantsdanmark, Nazi-islamisme, Selfie-samaritaner, Uddannelsesinflation, Udkantseuropa og Væredygtighed.
Valget faldt som bekendt på ordet Flygtningestrømme.
Men de dystre minder hindrer ikke folks nytårsoptimisme. Nytår er jo tid til selvransagelse og kursændring: Hvor ender jeg, hvis jeg fortsætter med at gøre, som jeg gør lige nu? Er jeg der, hvor jeg gerne vil være, når det gælder livsstil, arbejdsliv, familieliv, menighedsliv, fritid osv.? Hvad er mine nytårsforsætter?

Apostlen Jakob advarer i en af nytårets bibeltekster mod at prale og bruge store ord. Vi skal ikke bilde os ind, at vi selv har styr over vores liv. Vi skal undgå ting som Egenkagemeling, Hyggeracisme og at blive Argumentresistente. Vi skal undgå de store ord.
Men nogle store ord må vi nu gerne tage i munden. Så kommer de måske også til at præge os på en god måde. Tænk på Dronningens nytårstale med opfordringen til at vise fortrøstning og mod – og til at hjælpe nye danskere med at finde sig til rette her hos os.
Et af de minder, som jeg tager med mig fra december 2015 er besøget af en sangpædagog i vores lille kirkekor. Hun prøvede sammen med organisten at lære os at stå rigtigt, slappe af og bruge stemmeapparatet bedst muligt. Midt i forløbet fik en af solisterne besked om at synge legato!
– Hvad er det, spurgte vi andre i kor.
Legato, legato! skreg sangpædagogen og organisten, indtil det gik op for dem, at de måtte forklare os, hvad ordet betyder.
Vi lærte da vist også omsider, hvad legato betyder. Men det bedste var nu, da vores to skønne tenorer sang: ”Hør hvor englesangen toner”. Sangpædagogen havde ikke så meget at udsætte på det tekniske ved deres sang. Men de skulle tænke mere på indholdet for at få den rigtige betoning med.
”Tænk på de STORE ord, I synger”, sagde hun.
”Det er: Verdens Frelser og Forsoner!”
Legato betyder mindre. Men ”Verdens Frelser og Forsoner” kunne være årets ord i 2016.
Hvorfor ikke begynde året med fokus på disse store ord, som selv den fromme Jakob ikke ville have noget imod? Mon ikke det kunne give Væredygtighed?