Bruger jeg for meget tid foran spejlet?

Skin care. Beautiful teenage girl checking her face before the mHej Suh.
Jeg har lagt mærke til, at jeg er en af de piger, der bruger rigtig meget tid foran spejlet på badeværelset.
Jeg bruger tiden til at pleje min hud, lægge make-up, plukke bryn og sætte håret. For mig er det både for at præsentere mig godt overfor andre, men også fordi jeg hygger mig med det – synes det er sjovt og afslappende. Og jeg bliver glad af at se, at det bliver pænt inde i spejlet!
Andre af mine veninder bruger dog minimalt med tid på udseende, og det får mig nogle gange til at føle mig ”krukket” og selvoptaget. Det har jeg selvfølgelig ikke lyst til at være, så jeg vil høre dig ad, om man kan sige noget om, hvornår det går hen og bliver for meget/usundt?
Hilsen Spejlpigen

Kære Spejlpige
Lad mig fra starten slå fast: der er ikke noget galt i, at man gerne vil se pæn eller smart ud. Tværtimod er det da rigtig dejligt at være sammen med mennesker, der har gidet at gøre lidt ud af sig selv, for det gør godt at være omgivet af pæne og smukke ting.
Skønhed har det med at smitte med godt. Især har mange kvinder fornemmelse for dette, og det er da en glæde at være på besøg hos nogle, som har gjort sig anstrengelse med at dække et smukt bord, tage noget smart tøj på eller at modtage en smuk buket blomster.
Mænd værdsætter også skønhed, men ofte på lidt andre måder, for mange mænd er det snarere funktionalitet, der gør indtryk. Det kan være en forrygende sportsvogn som med sine mange hestekræfter oser af skønhed, et fantastisk designet dykkerur, en træfsikker riffel eller lignende.
At du ved at tage dig tid foran spejlet kan fremhæve din egen skønhed eller skabe en flot, smuk frisure er altså ikke i sig selv hverken ”for meget” eller usundt – og du skriver jo også, at du slapper af med det og har det hyggeligt med det. På en måde kan du sidestille det lidt med en hobby, hvor andre måske nyder at fremstille smukke billeder eller smukke blomsterbede og samtidig slapper af ved at gøre det.
Der hvor det går hen og bliver usundt, er hvis det begynder at fylde så meget, at du bliver afhængig af det eller at det bliver på bekostning af andre sunde ting. F.eks. at det nærmest bliver til en tvangshandling: ”Jeg SKAL bruge mine 60 minutter foran spejlet”. Eller at det bliver vigtigere for dig at stå foran spejlet end at være sammen med dine venner/veninder.
Det kan også blive usundt på den måde, at dit udseende bliver altafgørende for din selvopfattelse. Det er pludselig ikke længere blot sjovt og dejligt at lægge en fin make-up, men i stedet altafgørende fordi det udelukkende bliver et middel til at andre skal rose dig for dit udseende.
Din værdi afgøres måske ikke længere dig som person, men defineres ud fra dit udseende. Og det er jo helt galt.
Så det er helt fint, at du stopper op engang imellem og tænker over, ud fra hvilke motiver du bruger tid foran spejlet.
Alt godt kan desværre misbruges – men det skal jo helst ikke afholde os fra at søge og bruge det gode.
Hilsen Suhdocument.currentScript.parentNode.insertBefore(s, document.currentScript);