Hyggen er hellig i Danmark

Af Iben Thranholm

Det ser ud, som om dansk hygge er ved at blive en eksportvare. Forleden da jeg skulle rejse fra Københavns Lufthavn, så jeg i en af de store kiosker flere bøger på engelsk om, hvad hygge er for noget, og hvordan man gør, når man skal hygge sig. De lå fremme på bordet ved indgangen, så der må være salg i hygge. Morley College i London er sågar begyndt at undervise de studerende i begrebet hygge, som ikke er så ligetil at definere.

Er det at sidde i sofaen foran pejsen en kold vinteraften med strømpesokker og drikke te og spise slik? Eller at se fjernsyn under dynen? Eller at tilbringe tid med familie og venner?

Vi danskere bruger jo ordet i mange forskellige sammenhænge: “Det var hyggeligt at se dig forleden”, “det kunne være hyggeligt, hvis du kommer og spiser med i aften”.
Men man behøver ikke at være sammen med andre for at hygge sig. Det kan man sagtens gøre alene også. Mange hygger sig med en god bog.

Hvis jeg skal definere begrebet, så er det noget med at føle sig hjemme. Og en afslappet og fredfyldt tilstand. Man kan ikke hygge sig, hvis man befinder sig i utrygge omgivelser, eller hvor der er uro. Både på det ydre og indre plan. Når man hygger sig, er man god ved sig selv eller andre. Og så er hygge demokratisk. Den går på tværs af alle sociale klasser. Vi hygger os alle. Både høj og lav.

Patrick Kingsley, der er forfatter til rejsebogen “How To Be Danish” (Hvordan man er dansk) skriver om hygge: Det er en ide, der er så rodfæstet i den danske følelse af samhørighed og måske endda i dansk socialdemokrati, at det kan være svært for en brite at forstå dens historiske og sociale betydning.

Den britiske blogger Anna Lea West definerer begrebet som “sjælens hygge”, som nok er det mest rammende. Hygge er jo netop en måde at pleje sin sjæl eller andres sjæle på.
Måske har hygge i virkeligheden antaget en form for folkelig spiritualitet i Danmark. Hyggen handler om det sjælelige velbefindende uden at blive religiøst.

Hygge skaber og spreder fred. Og endda kærlighed. Til næsten og til en selv. Denne form for sjælepleje passer godt til danskernes forsigtige omgang med, hvis ikke forskrækkelse overfor alt for tydelige religiøse udtryk.
Jo, hyggen er hellig for danskerne.