Vore venners kulde smitter os

Bevar jeres gode tone jer imellem og lad være med at holde jeres vanlige kærtegn tilbage. Måske vil jeres vennepar nu i stedet for blive påvirket af jer og begynde at overtage den måde at være sammen på.

Kære Suh.
Jeg har lagt mærke til, at når min mand og jeg er sammen med vores forskellige vennepar, så påvirker det pågældende vennepars interne relation os i den måde, vi også er på.

Fx har vi et vennepar, som tit ”hakker” på hinanden (det er mest for sjov), og som aldrig viser kærtegn offentligt (kram, ae, kys).
Min mand og jeg er generelt meget kærlige overfor hinanden og har ingen problemer med at gøre det, selvom der er andre til stede (med hensyn til andre, selvfølgelig), men når vi er sammen med netop det her vennepar, så overtager vi på en måde deres opførsel, rører slet ikke ved hinanden og begynder også nærmest at hakke på hinanden.

Min mand har også bemærket det, og vi er faktisk rigtig trætte af det.
Venlig hilsen
L & R

Kære L & R
Vi mennesker er sociale væsener – vi er skabt som sådanne. Det betyder, at vi har brug for fællesskab, og at vi som udgangspunkt påvirkes af andre mennesker omkring os. Andres måde at behandle os og se os på har betydning for os.

Desuden er vi generelt fleksible og tilpasningsdygtige, og vi vil gøre rigtig meget for at passe ind i et fællesskab. Uden fællesskab og interaktion med andre mennesker bliver vi nemlig ensomme – og som regel sære.
Disse iboende forudsætninger bevirker, at vi mange gange automatisk og ubevidst tilpasser os omgivelserne og de mennesker, vi er blandt, så vi passer ind. Til fx en fest eller anden social sammenkomst i en bestemt kontekst vil langt de fleste altid sørge for at klæde sig på og opføre sig på en måde, så de ikke skiller sig for meget ud.

Der er selvfølgelig undtagelser, netop til bl.a. fester, hvor nogle har et bevidst ønske om at skille sig ud, fx for at få opmærksomhed. Her er der dog oftest tale om personer, der netop har en status eller selvforståelse, hvor der ikke er nogen tvivl om deres allerede solide tilknytning til et fællesskab.

Når du og din mand er sammen med det pågældende vennepar, påvirkes I på sammen måde af den kultur, der udspiller sig omkring jer, og man kan forstå det som, at I ubevidst prøver at ”passe ind”.

Jeres måske mere venlige kommunikation eller kærtegn/berøring af hinanden vil simpelthen stikke ud i forhold til jeres vennepar, og I vil dermed formentlig ubevidst opleve, at I distancerer jer fra dem. Som vennepar ønsker man det modsatte: At have noget til fælles.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Men når nu både du og din mand har registreret dette fænomen og synes, det er negativt, så kan I bruge den samme mekanisme med positivt fortegn: Prøv at være bevidste om det, der sker, og gør jer umage med at ”stå imod”. Bevar jeres gode tone jer imellem og lad være med at holde jeres vanlige kærtegn tilbage. Måske vil jeres vennepar nu i stedet for blive påvirket af jer og begynde at overtage den måde at være sammen på?

Det kunne vel kun være en win-win-situation for jer alle.
Hilsen Suh