Et ordentligt sprog

Af Henri Nissen
Ansvarshavende redaktør

Moderne film og tv-programmer er ofte fyldt med dårligt sprog. Voldsomme bandeord. Vulgære og sjofle udtalelser. Det dårlige sprog spreder sig, så vi uden at tænke over det bruger det samme forurenede sprog. Hvad gør vi ved det?

1. Op til kommunevalget kan vi rejse en debat om børn og unges sprog. Skal de sige fuck! til hvert andet ord?
Lærerne skal vide, at de har samfundets opbakning til at stoppe dårligt sprog. At det er en vigtig kultur-opgave.

2. Vi kan skrive til radio og tv, at vi ønsker et mere anstændigt sprog i medierne.

3. Vi kan skrive læserbreve – eller skrive på facebook. De fleste gør sig ikke klart, hvilke forbandelser, de nedkalder med bandeord som kræft-æde-mig, den onde lyne mig, fand’me, sat’me, dæl’me – som lægger op til, at djævelen skal tage mig…! Hvem ønsker det?

4. Vi kan tage det op på arbejdspladser og i foreninger, at vi snakker ordentligt sammen. Jeg oplevede engang i en kommune på Sjælland, at nogle pludselig rejste sig og forlod mødet, fordi de var trætte af, at en bestemt politiker ofte var perfid i sine angreb. Det hjalp.

5. Vi kan selv tale ordentligt. Desværre smitter det dårlige sprog langt ind i kristne kredse. For nylig så jeg en voksen mand møde op til Kristendemokraternes landsmøde med en t-shirt, hvor der stod ”Fuck!”. Jeg tabte straks respekten for hans argumenter. Ordet fuck er desværre blevet så almindeligt, at de fleste har glemt, at det faktisk betyder at voldtage.

6. Påtal dårligt sprog og løft standarden. Det er ikke rart at være i en klima af forbandelser og sjofelheder. Men folk tænker ikke over det. Jeg besøgte engang jævnligt en kræftsyg mand. Engang, da han havde ondt, kom der så mange ”satan” og ”fanden” ud af hans mund, at jeg til sidst foreslog ham i stedet at kalde på Gud og det gode. Da han blev klar over, hvad han faktisk sagde, holdt han straks op – og fik det fysisk bedre.

7. Bed ind i den usynlige verden
Som kristne har vi mulighed for en dybere åndelig indsigt i, hvad der sker i samfundet. Vi ved fra Paulus’ brev til Efeserne, at der bag vi menneskers dårlige handlinger ofte ligger noget andet. Paulus taler om onde åndsmagter.


Artiklen fortsætter efter annoncen:



Det dårlige sprog er egentlig slet ikke naturligt for os. Det er ofte noget værre vås, som intelligente mennesker ikke normalt ville sige. Men hvorfor gør vi det så? Ifølge Bibelen, skyldes det, at vi er under dårlig åndelig indflydelse.

Jesus siger – endda til nogle meget religiøse mennesker – at de ”har djævelen til far” og at de ”gør, hvad han lyster”.
Der er en sammenhæng mellem hvad, man slipper ind i sit liv, – gennem film, tv, porno, ord, okkultisme, falsk religiøsitet, løgne osv. – og hvad, der kommer ud af munden.

I frihedens og ligestillingens navn har vi i Danmark tilladt urene ånder at forurene samfundet. Store dele af kulturlivet, filmbranchen og medierne er kommet under indflydelse af perverse og destruktive kræfter.


Artiklen fortsætter efter annoncen:



Men her har du som ganske almindelig kristen en mulighed for at binde disse kræfter gennem dine bønner.

Det er det mandat, vi som kristne har, men som vi udnytter alt for lidt. I Jesu navn kan vi sætte en stopper for det onde i den åndelige verden – og derefter ændres det meget lettere i den fysiske verden.

Så tag dig tid til at bede for disse vigtige samfundsproblemer. Lad os stå sammen om det i bøn.

Det virker.


Artiklen fortsætter efter annoncen:



Og husk: ”Lad dig ikke overvinde af det onde, men overvind det onde med det gode.” (Rom.12,21)