Jeg sover dårligt, er der noget jeg kan gøre?

Du kan prøve at distrahere din hjerne ved at fokusere på noget ”problem-frit”: Tæl baglæns fra 100 mens du hele tiden trækker 3 fra, repeter noget tysk grammatik eller en bageopskrift, gennemgå den sidste dejlige ferie du har været på, indret et lille hus på landet osv osv osv.

Kære Suh.
Jeg vil bare lige høre, om du kan give mig et råd i forhold til søvnproblemer, for jeg sover dårligt om natten, vågner ofte efter nogle timer og har svært ved at falde i søvn igen bagefter, der kan gå flere timer.

Jeg har for nylig været sygemeldt med stress, men er startet på arbejde igen, kan det have noget med det at gøre?
VH L.

Kære L.
Ja, der kan meget tænkeligt være en sammenhæng mellem de to ting. En stress-tilstand er et udtryk for en overbelastning, og der følger som regel et væld af tankemylder med. Tankemylderet består af spekulationer og bekymringer omhandlende overbelastningen, typisk hvordan man løser problemerne og en desperat analyse af tingenes tilstand for at forstå, hvad det handler om.

Der bruges som regel også mange tanker på at bekymre sig om, om man mon nogensinde bliver frisk igen, om problemerne mon overhovedet løser sig, hvad andre tænker/mener osv. Fra naturens side er vi mennesker løsningsorienterede, og vi har brug for at forstå, hvordan tingene hænger sammen, så selvom vi prøver at ”slukke” for spekulationerne og bekymringerne, så arbejder det oftest videre i underbevidstheden.

I vågen tilstand kan vi gøre nogle krumspring, så vore tanker afledes, stoppes – men når vi bliver trætte, eller når vi døser hen, så sænkes vores forsvarsmekanismer, og spekulationerne og bekymringerne kan bryde igennem.

I forhold til det søvn-mønster du beskriver, passer det meget godt med, at du vækkes af din underbevidsthed, netop når du er døset hen, men kun er kommet til fasen ”let søvn”. Her vækkes vi nemmere af ting/lyde/underbevidstheden, end når vi når ned i den helt dybe søvn. Man kan ikke så godt skille sig af med sin underbevidsthed, og den tjener da også det formål nogle gange at gøre os opmærksomme på noget, vi ikke har haft mulighed for at indse i ”vågen” tilstand, måske fordi det er for ubehageligt eller for angstprovokerende.

Man kan derimod godt ”bedøve” sin underbevidsthed med medicin, alkohol, stoffer, udtrætning m.m – men som netop nævnt er det ikke tilrådeligt, da det både er usundt og fordi, underbevidstheden netop har et formål. I stedet må du vist acceptere, at du i et stykke tid endnu har nogle ting, der ikke er faldet helt på plads for dig.

Du kan hjælpe dig selv ved at tage hånd om disse uafklarede ting/problemer i vågen tilstand, for jo mere, der er kommet på plads om dagen, jo mindre har din underbevidsthed at lave om natten. Er det tydeligt for dig, at det er tankemylder, der er på spil, når du vågner om natten, så kan du prøve at distrahere din hjerne ved at fokusere på noget ”problem-frit”: Tæl baglæns fra 100 mens du hele tiden trækker 3 fra, repeter noget tysk grammatik eller en bageopskrift, gennemgå den sidste dejlige ferie, du har været på, indret et lille hus på landet osv osv osv.


Artiklen fortsætter efter annoncen:På denne måde tvinger du din hjerne til at ”stresse af” med problemer/emner, som den godt og nemt kan forholde sig til, og forhåbentlig når du at falde i søvn igen, inden den igen bliver optaget af bekymringer.

Indtil der er kommet mere balance i din problemløsning, så kan det være en god idé at gøre dig den ulejlighed at stå op og sætte dig ind i stuen eller køkkenet, indtil du bliver træt igen, for på den måde at vænne dig selv og hele dit nervesystem til, at sengen og soveværelset er et trygt og godt sted at være i forhold til søvn – mens den vågne tilstand er forbeholdt andre rum.
Hilsen Suh