Hverdagens helte forhindrede terror

I filmen ’15:17 Paris’ lader instruktøren, Clint Eastwood, virkelighedens amerikanske helte Anthony Sadler, Alek Skarlatos og Spencer Stone spille sig selv. De tre toptrænede soldater forhindrede i 2015 et terrorangreb i et tog på vej mod Paris.

Toget Thalys 9364 var på vej fra Amsterdam til Paris med 554 passagerer ombord den 21. august 2015, da en 25-årig marokkaner kom ud fra toilettet bevæbnet med automatriffel, pistol og benzin. Men marokkaneren blev overmandet af tre amerikanske soldater. Nu fortælles historien i thrilleren ’15:17 Paris’.

I filmen om det forpurrede terrorangreb lader Clint Eastwood de tre amerikanske soldater spille hovedrollerne. Efter at have søgt længe for at finde de helt rigtige skuespillere, endte instruktøren nemlig i 11. time med at lade virkelighedens helte, soldaterne Anthony Sadler, Alek Skarlatos, og Spencer Stone spille sig selv.

Filmen viser glimt fra de tre mænds barndom og mangeårige venskab. Her viser det sig også, at troen spillede en vigtig rolle, og at soldaterne overvejede, hvad Gud mon ville bruge dem til.

Dramaet i 2015

Da den 25-årige marokkaner Ayoub El Khazzani kom ud fra togets toilet med alle sine våben, blev han først forsøgt overmandet af en franskmand. Da en anden franskmand, den amerikanskfødte Mark Moogalian, prøvede at vriste riflen fra El Khazzani, blev han skudt gennem halsen og valgte at spille død.

Terroristen prøvede herefter uden held at affyre sin riffel. Derpå blev han overmandet af de tre amerikanere. To af dem havde orlov fra USAs hær.

Den 23-årige Spencer Stone tog kvælertag på El Khazzani, som gik til modangreb med en hobbykniv og sårede Spencer i hovedet, halsen og tommelfingeren. Herefter greb Alek Skarlatos El Khazzanis riffel og slog ham bevidstløs med den.

Et par medpassagerer bandt El Khazzani med en t-shirt. En læge fik stoppet Mark Moogalians arterieblødning, og da toget stoppede i den nærmeste by, blev han fløjet med helikopter til universitets-sygehuset i Lille, hvor også Spencer Stone fik behandling.

Filmen om den dramatiske togrejse, som fik en lykkelig afslutning, kan ses i USA fra den 9. februar og i danske biografer fra den 19. april.


Artiklen fortsætter efter annoncen: