Vi må ikke glemme vor livskontrakt med Gud

Med albumet ”10” ønsker Tore Thomassen at give De Ti Bud en renæssance blandt kristne. Foto Ingunn Marie Ruud, KPK

En norsk musiker har netop udgivet et album med reflektioner over De Ti Bud.

Den norske tekstforfatter, komponist og musiker Tore Thomassen fik selv fornyet interesse for budene under et besøg på munkeøen Athos syd for Thessaloniki forrige sommer. Her lagde en af øens 1600 munke sin arm om nordmandens skulder og sagde ”så længe vi har Kristus og De Ti Bud fælles, er vi brødre”.

– Det fik mig til at tænke. Hvornår har nogen sidst nævnt De 10 Bud for mig? Jeg tror ikke, jeg havde tænkt meget på dem, siden jeg blev konfirmeret, siger den nu 64-årige til Kristelig Pressekontor.

 

Grundsten

Sidste efterår begyndte Tore Thomassen at tænke mere på budenes betydning.
– De er jo en grundsten i troen sammen med Kristus og tilgivelsen.

Budene er den livskontrakt, vi har indgået med Gud, og det er synd, at de bliver negligeret. Hvis ingen holder dem højt, forsvinder de ud af synsfeltet. Vi har brug for en renæssance for budene, understreger sangeren.

 

Ti bud blev til ti sange

Det nye album med navnet ”10”, har ti sange med udgangspunkt i hvert sit bud. Thomassen er klar over, at budene ofte kan opfattes som noget negativt – og at man let bliver opfattet som moralist, hvis man fokuserer på dem.


Artiklen fortsætter efter annoncen:



– Men det interessante er vejen efter, at man har fået budet. Hvis du ikke må bryde ægteskabet, hvad betyder det da for det liv, du lever? For mig blev sang nummer seks en kærlighedssang om trofasthed, siger han.

Budet ”Du må ikke stjæle” tolker Tore Thomassen i globalt perspektiv som Vestens ansvar for resten af verden.

 


Artiklen fortsætter efter annoncen:



Sang om demens

I sang nummer fire synger Thomassen til sin egen demente mor.

– Vi skal ære vore forældre på en sund måde hele livet. Derfor blev det en sang om demens, som min mor mod slutningen var meget langt inde i. Demente har også kærlighed at give, og de har også brug for kærlighed, understreger Thomassen.

 

Løft blikket

Tore Thomassen mener, at budene kan få kristne til at se det store perspektiv.
– Jeg føler, at det kristne udtryk i Norge og det at være discipel kan få et lidt nærsynet perspektiv. Vi tænker ofte for lidt over vort liv.


Artiklen fortsætter efter annoncen:



For ham er tro først og fremmest en relation.
– Tro handler om at praktisere en relation. Kristentro i Norge bliver ofte for meget meninger om kristendom og for lidt praksis, siger kunstneren.

 

Sandt og ægte

Thomassen håber, at teksterne på det nye album vil føre til mere reflektion hos lytterne.
– Gud gav os en livskontrakt. Det er synd, at vi bare skynder os videre, går vild og bliver for nærsynede. Da ser vi ikke, hvor stort og rigt livet er.

Som kristen handler livet ikke bare om at have det godt. Målet er ikke balance i følelseslivet, men at leve sandt og ægte, understreger Tore Thomassen.
– Det bliver for meget feelgood, siger han.

 

Mindre guitar, mere tuba

”10” er Thomassens 17. album, og for allerførste gang bruger han hverken trommer eller bas. Også guitaren fylder mindre.

– Denne plade har i stedet blandt andet seks forskellige blæseinstrumenter, hvor tubaen er et grundelement. Tubaen er ikke lige det mest brugte instrument i kristne sammenhænge, ler visesangeren, som praler lidt af de andre musikere i gruppen.

– De løftede det ud og satte det ind i et kraftfuldt og samtidig forsigtigt udtryk. Det har jeg jagtet hele livet. Det er sjovt at være 64 år og alligevel komme med noget nyt og spændende, siger Thomassen, som ikke har tænkt sig at blive pensionist foreløbig.

– Så længe folk spørger efter mig, svarer jeg ja. Høsten er stor og arbejderne få, slutter han.