Jeg er ensom – er juleglæden også for mig?

– Jeg har været hjemløs, og jeg er meget skuffet over livet. Men en venlig, ældre dame gav mig Udfordringen for to år siden. Er Jesus og julen også noget for mig? spørger Gademanden.

Til Orla Lindskov
Julen har for mig en gribende magt, selv om jeg er kommet på afstand af kirken og den kristne tro. Men jeg kan ikke helt afvise den magt, det gamle jule-evangelium og de dejlige julesalmer har på mit sind.

Men samtidigt tror jeg, at der er mange mennesker i vores tid, der som jeg er i vildrede med, hvad der er Julens mening her i vores moderne samfund.

Jeg vil ikke, som nogen gør, blot gøre julen til en gammel, hedensk solhvervsfest.
Jeg ved godt, at julehøjtiden fejres til minde om, at Jesus blev født. Men hvorfor tænder vi så mange julelys lige netop for hans fødsel?

Hvorfor siger man, at festen til minde om hans fødsel er sådan en stor glædesfest?
Der findes jo masser af mennesker i dagens Danmark, der ikke har noget at glæde sig over. Hvad med dem?

Jeg selv hører til dem, der er meget skuffet over livet.

Hvis det kun var det, at Jesus var en af de store personligheder, der har levet. En, der levede et rent og smukt og uselvisk liv i en egoistisk verden, så kunne jeg forstå det. Hvorfor skal man gøre julen så festlig med alle de julelys?

Lige siden jeg som ung mand gik i gymnasiet, var jeg imponeret over en roman, skrevet af I.P. Jacobsen. Den handlede om fritænkeren Niels Lyhne. Min gymnasietid var min eneste lykkelige tid. Ellers har jeg mest levet i mørke.

I.P. Jacobsen fortæller i romanen om en juleaften, hvor Niels Lyhne går sammen med en ven ad de øde gader i København. Fra alle vinduer strålede lysene, og fra mange steder lød julesalmerne ud i de stille gader. Det gjorde Niels ærgerlig.

Han greb vennen i armen og sagde: ”Den dag menneskeheden frit kan juble: der er ingen Gud, først da bliver Jorden vores. Når himlen er tom, da vil den uhyre kærlighedsstrøm, der nu stiger op mod den Gud, som de tror på, så vil den bøje sig ned og gå hen over jorden til alle de mennesker, der trænger til kærlighed.”


Artiklen fortsætter efter annoncen:Jeg synes personligt, at Julen er en enorm himmelflugt. En flugt væk fra de barske og mørke realiteter. Men Julen varer jo heldigvis heller ikke så længe.

Jeg har selv i flere år været hjemløs i København og sovet tilfældige steder, også juleaften. Jeg fik kun gjort min akademiske uddannelse halvt færdig. Så kom jeg ikke videre. Siden har mit liv været trist og helt tilfældigt. Under mine studier var jeg forlovet. Men min forlovelse opløstes i en hash-tåge.

Jeg har nu af kommunen fået anvist en bolig. Der bor jeg helt alene. Det er ensomt. Dog har jeg nogle venner fra tiden på gadeplan.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Grunden til at jeg skriver til dig er den, at jeg har fået astma og også kol på grund af for mange cigaretter.

Grunden til at jeg skriver til dig er også den, at jeg for to år siden af en venlig, ældre dame fik et nummer af Udfordringen. Hun delte bladet ud på Strøget. Jeg har gemt det blad. Jeg læste din Brevkasse. Jeg synes, det er hårdt med astma og kol her om vinteren.

Kan du godt bede for mig og sende mig en såkaldt salvedug. Jeg læser, at nogen har skrevet ind til dig, at salvedugen virker. Min adresse står bag på konvolutten.

Venligst
Gademanden.


Artiklen fortsætter efter annoncen: 

I Jesus kom Gud selv til os. Der er frelse og håb for os her i mørket, når vi tager imod ham.
Julens Jesus er lys i mørket
– og du må møde ham

Kære Gademand
Jeg har sendt dig en salvedug, som jeg har salvet og bedt over i Jesu Kristi navn for dig og for dit helbred.
Jeg har desuden bedt om, at du må møde Jesus og finde hvile hos ham. Hvile fra dit hårde liv og fra skuffelserne.

Mange har prøvet at følge Niels Lyhne i forsøget på at frigøre sig fra Gud. Men man må sige, at resultatet ikke er blevet det, som Niels Lyhne forestillede sig. Det blev ikke til en bølge af kærlighed, som skyllede ud over Jorden.

I stedet for kærlighed mellem mennesker kom der en bølge af had, vold og blod.

Hvad er det da, der gør os glade i julen?
Det er, at Gud er kommet herned til os i sin søn, Jesus Kristus, for at Jesu kærlighed skal leve i os og imellem os.

Jesus er himlens lys. Hans lys er kommet til os. Derfor tænder vi lys til minde om ham. Hans lys og hans kærlighed er også bestemt for dit liv.

I Julens budskab om lyset, som er Jesus Kristus, hører vi, at selv om mørket er stort, kan vi alligevel sige med håb: – ”Gud er hos os. Lyset er kommet til os. Der er frelse og håb for os betyngede mennesker.

Der er altså et lys i mørket. Det lys er også dit lys. Du må møde Jesus.
At det kommer til at ske, skal være mit ønske og også min bøn for dig her i Julen.

Venligst
Orla Lindskov