Regeringen vil bekæmpe jødehad i Danmark

Statsminister Mette Frederiksen (S) deltog torsdag i en mindehøjtidelighed på holocaustmuseet i Jerusalem. Foto: Pressefoto Statsministeriet

I sin nytårstale nævnte statsminister Mette Frederiksen (S) ”antisemitismens grimme ansigt”. Nu varsler hun en ny handlingsplan, som skal beskytte jøder i Danmark.

– Vi skal sige fra, og vi skal gribe ind. Bedre beskyttelse af jødiske institutioner, mere oplysning selvfølgelig, men også en meget klar politisk afstandtagen til den antisemitisme, vi ser i Danmark, sagde Mette Frederiksen under tirsdagens partilederdebat.

Holocaust-markering

Torsdag var statsministeren i Jerusalem, hvor hun deltog i World Holocaust Forums markering af 75-året for befrielsen af Auschwitz med en mindehøjtidelighed i holocaustmuseet Yad Vashem.

Statsoverhoveder fra Europa, Nordamerika og Australien deltog i markeringen på Yad Vashem. Mindeceremonien “Remembering the Holocaust: Fighting Antisemitism,” blev organiseret af World Holocaust Forum Foundation under ledelse af Dr. Moshe Kantor og med Israels præsident Reuven ”Ruvi” Rivlin som vært.

Dette femte ”World Holocaust Forum” fandt sted få dage før Auschwitz-dagen, den 27. januar. I år er det 75 år siden, den nazis-tiske kz-lejr blev befriet af russiske tropper. Det anslås, at 1 million af de ca. 1,1 million mennesker, som døde i Auschwitz, var jøder.

Kun ganske få af de 7.650 fanger, som blev befriet fra Auschwitz i 1945, lever i dag. Derfor gør World Holocaust Forum en ekstra indsats for dels at mindes ofrene, dels at forebygge den antisemitisme, som nu igen viser sig verden over.

Museet Yad Vashem arbejder for at sikre kendskab til Holocaust og dermed forhindre en gentagelse af det jødehad, som kostede 6 millioner jøder livet under Anden Verdenskrig.