Over hundrede fulgte dagligt præstens ærlige tanker om tro

Desperation inspirerede præst i Aalborg Vineyard, Thomas Willer, til en personlig livevideo på Facebook. Det blev vejen tilbage til troen for nogle og et lys i coronamørket for mange.

Hverken lækker lysopsætning, god optagelseskvalitet eller rolig baggrund var prioriteter for Thomas Willers daglige medvandringssessioner på Facebook under første nedlukning. Sommetider lavede han live-sendingen med sveden løbende ned ad ansigtet efter en løbetur. – Det var vigtigt for mig, at formatet var bæredygtgtig og ikke krævede mere af mig, end hvad der var realistisk. Foto: Screenprint fra Facebook.

Næsten hver dag i næsten to måneder var Thomas Willer live på Facebook i foråret 2020.

Det handlede ikke om coronaoplysning eller fodbold eller de mange bøger bag ham. I hvert fald ikke primært. De daglige fem til 15 minutter var i stedet dybt personlige og fokuserede på at være menneske og troende gennem coronakrisen.

Han kaldte videoerne for Medvandring.

Thomas Willer er præst i den forholdsvis nye Aalborg Vineyard og var tidligere præst i den baptistiske ungdomskirke Regen i København.

Født i frustration og realisme

Selve idéen om online medvandring var født ud af frustrationen over, hvordan hele den åndelige struktur i livet blev lukket ned. Samtidig var han klar over, at han ikke måtte slå for stort et brød op.

Derfor kom den i en forlængelse af hans personlige tid med Gud, som en videretænkning af de idéer og overvejelser, som arbejdede i ham selv.

På trods af ærligheden og det personlige element var han ikke bekymret for modtagelsen.

– Jeg er meget inspireret af den amerikanske sociolog Brené Brown. Hun siger, at vi bliver nødt til at vise hinanden vores skrøbelighed, hvis vi gerne vil skabe tryghed og mod i fællesskaberne omkring os, forklarer han.


Artiklen fortsætter efter annoncen:



Han mener heller ikke, at den åndelige blufærdighed er et problem, som hindrer den slags tro på Facebook.

– Alle undersøgelser viser, at der er plads til åndelighed i krisetid. Det, folk kan stå af på, er sådan en klassisk dagsorden om, at du skal gøre sådan og sådan for at blive ligesom mig, forklarer Thomas Willer, som bestemt ikke var bange for at tale om Gud og troen på ham i sine videoer.

Tillid til Helligånden

– Nogle gange har vi så klar en mening om, hvad der skal ske i folks liv i forhold til tempo, mål og retning, at vi får for lidt tillid til, at Helligånden gør sit værk. Vi kan vandre med dem, men det er ikke os, der skal overbevise dem, siger han.


Artiklen fortsætter efter annoncen:



I perioden så mellem 10 og 20 med, når han sendte live, mens op mod 300 så det senere på dagen.

Det var en blandet flok, som blev tiltrukket af det enkle, men kontinuerlige format. Nogle hørte til i kirken i Aalborg. Andre fra andre kristne sammenhænge.

Men så var der også børnenes veninders forældre. Eller hende han var teenklubleder for for 25 år siden.

– Der er mange, som har refereret positivt til indholdet af videoerne i samtaler bagefter, fortæller han.


Artiklen fortsætter efter annoncen:



Fandt tilbage til Gud

Også pigen fra teenklubben kontaktede Thomas Willer.

– Hun fortalte, at hun havde været mega glad for, at jeg gjorde det – og at det havde hjulpet hende til at finde tilbage til troen, siger Thomas Willer.

En anden bekendt havde kæmpet med en tung depression i perioden, og her havde den daglige rytme hjulpet hende med at holde fast i håbet midt i alt det svære.

Når Thomas Willer kigger tilbage på foråret, er han rigtig glad for, at han brugte tiden. Han ser en særlig værdi i, at han gjorde det så kontinuerligt.

Hen over nytåret forsøgte han at genoptage formatet, men måtte konstare, at både han selv og andre var et andet sted.

– Nu prioriterer jeg i stedet at gå en daglig tur med mennesker, som er på vandring i retning af troen eller som er i en svær periode, fortæller Thomas Willer, som altid er på jagt efter det en ny måde at tale ind i det behov for åndelighed, som han oplever.