Kunstnerisk bøn på Christiania

Leah Robb

Kunstner Leah Robb har hjerte for Christiania, hvor hun har sin gang og går i kirke. Hun har skabt et kunstværk til fristaden med en bøn på den ene side og et vandfald på den anden side.

I 2009 eller 2010 drømte kunstner Leah Robb om, at en rensende flod af Guds Helligånd ville strømme igennem Pusher Street og føre til vækkelse hos alle, der bevægede sig igennem den berygtede gade.

”Det er en ret overnaturlig vision, og jeg har længe gået og overvejet, hvordan jeg skulle begynde at træde ud i sådan noget, når jeg selv føler mig så tør,” siger Leah Robb.

Hun ønskede også selv at blive renset, helbredt og fyldt med Helligånden. Derfor er kunstværket med bønnen ikke kun for andre, men også en bøn for Leah selv.
”Jeg ønsker at opleve transformation sammen med Christiania, som jeg elsker,” siger Leah Robb.

Selvom hun ikke bor på Christiania – men på Amager, bor hendes hjerte på fristaden.

Bøn for Pusher Street

Hun drømmer om, at Pusher Street ikke længere er gaden, hvor man tager til for at købe hash – men gaden, hvor man møder Gud og bliver repareret, renset og fyldt op.

”Det er ikke nemt at have troen til det, men jeg har valgt at handle på drømmen ved at male det her skilt live i Pusher Street. Bønnen er på den ene side, og der er et rensende vandfald på den anden,” siger Leah Robb.

Leah Robb skabte tidligere kunstprojektet Min Elskede Narkoman, en udstilling om at være pårørende til personer fanget i alkohol og stofmisbrug:


Artiklen fortsætter efter annoncen:”Det er også noget af det, der driver mig i min længsel efter vækkelse i Pusher Street. Tænk, hvis der simpelthen ikke var behov for den slags flugt mere?”

Indtil videre har responsen på kunstskiltet været positiv, og Leah Robb tror ikke, der er indvendinger imod, at skiltet kommer til at stå på Pusher Street.

”Mit håb er, at det vil invitere andre til at deltage i bønnen om rensning og helbredelse. Jeg kan ikke gøre så meget andet, så Gud må klare resten,” siger Leah Robb.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Mord var katalysator

Lørdag den 3. juli omkring klokken 00:41 faldt der skud ved indgangen til Pusher Street på Christiania. En 22-årig mand døde, og en 31-årig blev såret.

”Mordet var en katalysator for at få handlet. Jeg følte ikke, jeg kunne blive ved med at overveje, hvordan jeg skulle udtrykke bønnen. Nu skulle jeg udtrykke bønnen,” siger Leah Robb.

Sammen med en anden fra Christianiakirken og kirkens præst, John Andersen, gik Leah på gaden.
Her malede de, mens præsten var der og snakkede med dem, der kom forbi og spurgte ind til, hvad de lavede.

Kærlighed til Christiania

Leahs forhold til Christiania startede i 2006, da hun begyndte at overveje at lave et kunstprojekt på Christiania.


Artiklen fortsætter efter annoncen:”Jeg besluttede mig for at lave portrætter af folk fra Christiania – både som en måde at lære folk at kende på og blive udfordret ved,” siger Leah Robb.

Hun malede mere end 20 portrætter, der blev udstillet i 2008 på Det Poetiske Bureau i Griffenfeldsgade og igen i 2009 på Christianias galleri; Gallopperiet. ”Jeg føler mig som æresborger her og har min gang her både på den kunstneriske front og som medlem af Christianiakirken omme bag Pusher Street,” siger Leah Robb.

Leah Robbs arbejde kan ses på www.leahrobb.com