Stor kritik af ’Matchet på Mælkevejen’

KLF mener, at DR svigter sin dannende rolle og kalder programmet for ’manipulerende’.

Adrian og Trine fra ’Matchet på Mælkevejen’ blev sat sammen ud fra deres stjernetegn. Foto: Andreas El-Tanany/DR.

DR Ungs redaktionschef mener ikke, at det er et problem, at programmet ikke gør opmærksom på astrologernes fejlsslutninger. KLF kalder programmet ’spild af tid og penge’.

– Det afgørende er, om der opstår kærlighed, og i sidste ende er det kun de medvirkende, der kan svare på, om beskrivelserne passer, siger redaktionschef Erik Struve Hansen, som ikke ser noget problem i, at scener hvor astrologerne tager fejl, er klippet ud, siger han til DR.

Redaktionschefen kalder det “et fuldstændig normalt greb inden for denne her slags tv at klippe på den måde” og fremhæver, at det hverken er et videnskabeligt program eller en dokumentar. Han vil ikke svare på, hvor mange gange astrologerne tager fejl.

Men den køber generalsekretær Mikael Arendt for KLF ikke. Han mener, at det er endnu et eksempel på, at DR rammer forbi kerneopgaven: At være et kulturelt fyrtårn:

– Det seneste år har der været meget diskussion om, hvilken rolle DR skal spille. Jeg synes, DR skal stille sig udenfor danske og internationale mediehuse og sige: ’Vi har vores eget fokus. Vi skal være noget andet end de kommercielle kanaler i Danmark, men også end Disney+, Netflix osv. Vi skal kunne noget andet’.

– Der synes jeg, at man laver en fejl med sådan et program. For det kunne lige så godt være sendt på TV3 eller en anden kanal. Der er ikke noget særligt ved det, og det løser ikke en særlig vigtig opgave.

Manipulerende pseudo-videnskab

Han ser ikke kun programmet som ukritisk, men som manipulerende:

– Man siger, at man gerne vil, at seerne selv skal danne sig en holdning til, om man tror, astrologi virker. Og det kan man jo ikke, når man manipulerer til kun at vise udvalgte klip.
Astrologi er troen på, at sol, måne og planeter påvirker os og har en indflydelse på vores tilværelse her på jorden.


Artiklen fortsætter efter annoncen:DR har tidligere skrevet i foromtalen til programmet, at ’astrologi er mere end poppet pseudovidenskab’, og at ’astrologien kan gøre dig klogere på den måde, du og andre agerer på i verden, og det kan hjælpe dig med at forstå dig selv og andre bedre’. De formuleringer er, efter voldsom kritik, blevet ændret.

– Det er virkelig ikke klædeligt, at DR spreder nonsens uden tydeligt at understrege, at det er komplet u-underbygget,’ skriver SF-eren Carl Valentin på Twitter.

Information skriver i en leder, at det udvander begrebet ’ekspert’. I en klumme i Weekendavisen skriver Cecilie Cronwald, at programmet er værre end pseudo-videnskab, fordi der slet ikke er nogen videnskab, der kan bakke astrologien bare en smule op. Arendt er enig:


Artiklen fortsætter efter annoncen:– Der er intet som helst videnskabeligt belæg for, at astrologi har nogen som helst effekt. Så jeg synes, at DR griber fat i den brogede værktøjskasse her og finder nogle værktøjer, som slet ikke giver mening, siger Arendt, som synes, at DR skyder helt forbi målet, uanset hvor mange, der ser programmet:

– Det er jo ikke godt, fordi der er mange, der ser det. Det er her, hvor jeg synes, at DR skal sætte nogle helt andre standarder. Og være det her kulturelle fyrtårn.

DR skal samle danskerne

For KLF handler det ikke specielt om, at det er astrologi som programmet fremmer.

– Jeg mener ikke, at det er DRs opgave at lave datingprogrammer, siger han og nævner som eksempel også den lave succesrate, programmer som ’Gift ved første blik’ har:


Artiklen fortsætter efter annoncen:– 15% af alle de par der er sammensat i de forskellige sæsoner er stadig sammen. Resten er gået fra hinanden. Jeg ville ikke betro en pensionsrådgiver mine penge, hvis hans succesrate var 15%. Det er manglende fokusering fra DRs side. Man skal lave noget andet, siger han og tager det populære ’Fællessang’ frem som et godt eksempel.

– Et program, som samler danskerne omkring noget kulturelt, noget dannende. Og det er Danmarks Radio faktisk fantastisk dygtige til. Og det er dér, jeg synes, de skal bruge deres kræfter. Være med til at samle danskerne i noget, som alle kan være med i. Det synes jeg ikke, de gør her. Og så er det ligegyldigt, om det er astrologer eller en eller anden pseudo-ekspert, som man har sat til at sætte folk sammen, siger han.