Kvinde med Downs i abortkamp: Respektér mit liv!

Heidi Crowter (tv) og gruppen Don’t Screen Us Out protesterer mod den britiske abortlovs diskriminering af mennesker med Downs syndrom.

– Nu bliver vi ikke bare diskrimineret i skoler og på arbejdspladser – men selv i livmoderen, konstaterer den 26-årige britiske kvinde Heidi Crowter. Hun har netop tabt en appelsag ved højesteret, hvor hun sammen med to andre kæmpede for anerkendelse af, at abortloven diskriminerer folk med Downs syndrom.

I tilfælde af at fosteret har Downs, er abort tilladt helt frem til fødslen, og det er diskrimination, mener Heidi Crowter, der selv er gift og med egne ord lever et godt og meningsfyldt liv.

Nu har højesteret stadfæstet en tidligere afgørelse, hvor to senior-dommere afviste sagen. Men for Heidi Crowter er kampen ikke ovre, og hun kæmper mod den diskrimination, som mennesker med Downs oplever dagligt ”i skoler, på arbejdspladser, i samfundet – og nu også i livmoderen”, som hun skriver på Twitter.

I England, Wales og Skotland er abort generelt kun tilladt indtil 24. uge. Men fristen gælder helt frem til fødslen, ”hvis der er en substantiel risiko for, at barnet, hvis det blev født, ville lide af fysiske og mentale abnormaliteter, så det ville være alvorligt handicappet” – og denne formulering inkluderer Down’s syndrom.

Heidi Crowter fastslår på Twitter, at hun føler sig diskrimineret af abortloven. Nederlaget i højesteret får hende dog ikke til at opgive kampen, og hun vil nu føre den videre ved en særlig appeldomstol.

Imod FN’s anbefalinger

FN’s Equality and Human Rights Commission har længe kritiseret lande, som tillader abort på baggrund af handicaps. Det skriver organisationen Don’t Screen Us Out, der repræsenterer 17.000 personer med Downs og deres familier.

FN-komiteen for handicappedes rettigheder har i en rapport om Storbritannien fastslået, at den britiske abortlov ikke bør nævne børn med handicap specifikt. Men regeringen har ignoreret denne anbefaling, skriver Don’t Screen Us Out på hjemmesiden.

Om abortloven skriver FN’s Equality and Human Rights Commission, at den er “anstødelig for mange mennesker, den styrker negative stereotyper om handicap … og den er uforenelig med det mål at stille handicappede og ikke-handicappede lige”.


Artiklen fortsætter efter annoncen: