Finland: Politiker og biskop skal i retten for at krænke LGBT-folk

Päivi Räsänen anklages for intolerance og foragt for LGBT bl.a. på grund af bogen ”Som mand og kvinde skabte han dem”.

To lutheranere, biskop Juhana Pohjola fra Evangelical Lutheran Mission Diocese of Finland (ELMDF) og politiker Päivi Räsänen skal for retten den 24. januar, anklaget for hadtale mod seksuelle minoriteter, blandt andet ved at citere bibeltekster.

For finske kristne generelt handler retssagen om ytringsfrihed og tolerance. Men for mange lutheranere handler det også om muligheden for at udtale sig om statskirken og dennes holdninger til LGBT og Helsinki Pride.

Biskop Pohjola, der er 49 år, og Päivi Räsänen, der er 62, har ifølge Finlands statsanklager krænket LGBT-folks rettigheder og værdighed gennem hadtale.

Ifølge statsanklager Raija Toiviainen har Räsänen bidraget til øget intolerance og foragt for LGBT-ere tre gange, nemlig med sine kommentarer under et nationalt talkshow, i et tweet fra 2019, hvor hun citerede Romerbrevet 1,24–27 for at kritisere Finlands evangelisk lutherske kirke for dens samarbejde med Helsinki Pride; samt for det hun har skrevet i sin 23-siders bog med titlen ”Som mand og kvinde skabte han dem”.

Biskop Juhana Pohjola fra missionsstiftet ELMDF anklages for at have udgivet Päivi Räsänens bog.

Frygter selvcensur

Biskop Pohjola anklages for at have udgivet Räsänens bog, der blandt andet afviser samkønnet ægteskab og argumenterer mod LGBT-kønsidentiteter.

Bogen blev første gang udgivet i 2004 af Luther Foundation Finland, som er den organisation, ELMDF hører under.

Biskoppen har udtalt, at han ikke frygter for sin egen skæbne.

Derimod bekymrer det ham at tænke på langtidseffekten i samfundet, hvis Räsänen’s citat fra Romerbrevet og hendes bog om Bibelens syn på seksualitet bliver opfattet som en tilskyndelse til kriminalitet.


Artiklen fortsætter efter annoncen:“Jeg er ikke så bange for udfaldet af retssagen, men derimod for det stærke signal, den sender til mange om at holde mund. Jeg frygter selvcensur og intimidering,” udtalte Pohjola til Christianity Today.

LGBT-spørgsmålet splitter lutheranere

Retssagen har vakt stærke følelser i Finland, hvor over 70% angiveligt går ind for samkønnet ægteskab, som har været tilladt siden 2017. Mange ser også LGBT-ernes rettigheder som en af de altafgørende borgerrettigheder i vor tid.

Også i statskirken deler mange denne opfattelse, selv om kirken ikke tillader samkønnede vielser.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Omkring to tredjedele af Finlands 5,5 millioner indbyggere tilhører statskirken (ELCF), og ifølge en nylig undersøgelse mener 54% af disse, at ”kirken også bør vie par af samme køn”, skriver Christianity Today.

En mindre gruppe præster brød med statskirken for 20 år siden, dels på grund af uenighed om kursen i forhold til LGBT, dels på grund af holdningen til kvindelige præster.

Senere har disse kirker organiseret sig som ELMDF, hvor Juhana Pohjola i efteråret blev ordineret som biskop.

Päivi Räsänen har flere gange udtrykt sig i overensstemmelse med ELMDF’s holdning til ægteskab og fastslår, at ”homoseksuelle handlinger er synd og skam”.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Som formand for Finlands Kristendemokrater og tidligere indenrigsminister fra 2011-2015 kæmpede hun imod den lov, der godkendte samkønnede ægteskaber i landet.

Politikeren har udtalt, at det chokerede hende at blive anklaget for en forbrydelse alene på grundlag af hendes dybtfølte overbevisning.

“Jeg kan ikke se, at jeg på nogen måde har udskammet homoseksuelle, hvis menneskelige værdighed og menneskerettigheder jeg altid har udtrykt respekt for og forsvaret,” sagde hun til CT.

Støtteerklæringer

Det Internationale Lutherske Råd (ILC), udsendte i juni 2021 en udtalelse til forsvar for religiøs ytringsfrihed i Finland. ILC frygter, at en appelsag vil ende i Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol og protesterer mod ”den uretfærdige behandling” af både Pohjola og Räsänen.

”Troen må forblive fri. Hvis regeringen virkelig overskrider sine grænser og begår overgreb mod religionsfriheden og religiøse udtalelser, hvilke andre frihedsrettigheder vil den så ikke også fjerne?” spørger ILC retorisk.

I et åbent brev til Finlands statsanklager protesterer over 227.000 underskrivere mod retssagen mod Räsänen, som både kan blive ”en farlig præcedens”, lukker for en ”åben, offentlig dialog” og ”reelt gør det at følge Jesus til en kriminel handling”.