Menneskeretsaktivister: Genvalget af Xi kan få ’katastrofale konsekvenser’

Med genvalget af præsident Xi Jinping for en 3. periode er Kinas religiøse og etniske mindretal i endnu større risiko for folkemord. Også verdensfreden er truet af Xi’s voldsomme oprustning, mener iagttagere.

Genvalget af Xi Jinping til en 3. periode som Kinas præsident og generalsekretær for kommunistpartiet (CCP) kommer mindre end fem år efter, at partiets nationalkongres afskaffede den gældende maksimumsgrænse på to perioder.

Forkæmpere for religionsfrihed advarer om ”katastrofale konsekvenser”, efter at det kinesiske kommunistparti i sidste uge genvalgte Xi Jinping som leder af Folkerepublikken Kina.

Det skriver The Christian Post. Genvalget af Xi Jinping til en 3. periode som Kinas præsident og generalsekretær for kommunistpartiet (CCP) kommer mindre end fem år efter, at partiets nationalkongres afskaffede den gældende maksimumsgrænse på to perioder. Situationen vækker stor international bekymring på grund af Kinas behandling af religiøse minoriteter og politiske modstandere, foruden landets rolle i forhold til coronapandemien.

Ny ’Kulturrevolution’

Amerikanske forkæmpere for trosfrihed er overbeviste om, at genvalget af Xi betegner et tilbageskridt til de mørke dage med Kulturrevolutionen under formand Mao Zedong – og at valget signalerer øget forfølgelse af religiøse og etniske minoriteter.

Salih Hudayar, som er leder af den politisk-humanitære organisation East Turkistan National Awakening Movement, kæmper for området ”East Turkistan”,som af Kinas regering og resten af verden kaldes provincen “Xinjiang.” For Hudayar er området derimod et besat område, og han kæmper for beskyttelse af områdets overvejende muslimske beboere, uyghurerne. Denne etniske gruppe bliver udsat for folkemord, siger Hudayar i et interview med CP.

“For uyghurerne og folket i East Turkistan vil dette [genvalget af Xi, red.], betyde folkemord, og øget lidelse for vores folk.” Hudayar nævner også, at Xi har en politik om national fornyelse, som ”vil have katastrofale konsekvenser for ikke-kinesiske folk som uyghurer, tibetanere, mongoler og andre.”

Først under Xi Jinping og hans ”kinesiske drøm” er forfølgelsen af uyghurerne blevet et reelt folkemord, siger Salih Hudayar.

“Tidligere handlede det om at assimilere os til at blive kinesere. Men efter 2014 blev vi sendt til kz-lejre, hvis vi ikke ville blive kinesere. Vi blev indoktrinerede, torturerede, steriliserede, voldtaget. Vi må enten blive kinesere eller dø,” fastslår han.

– Xi Jinping er et folkemordsmonster, udtaler Gordon Chang fra tænketanken The Gatestone Institute til CP.

Folkemords-monster

Gordon Chang fra den uafhængige tænketank The Gatestone Institute har en tilsvarende vurdering af Xi’s genvalg, ifølge en udtalelse til The Christian Post. “Xi Jinping er et folkemords-monster. Han er historiens mest ambitiøse aggressor. Kommunistpartiet har lige givet ham næsten ubegrænset magt. Han vil ikke stoppe, før han bliver stoppet.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Ja, vi har grund til bekymring. Xi Jinping mener, at kommunistpartiet bør have absolut kontrol over samfundet, og at han selv bør have absolut kontrol over partiet. Han vil ikke stoppe, før han når begge disse mål,” advarer Gordon Chang.

Ifølge Chang er ”Xi Jinping i gang med den hurtigste militære oprustning siden Anden Verdenskrig, og han mobiliserer civile kinesere til kamp. Vi ved ikke, hvad han i virkeligheden er ude på, men han får Kina til at marchere imod en konflikt. Det er en meget mørk fremtid,” advarer Chang.

Tidligere senator i Kansas, Sam Brownback, kritiserer Vatikanet for at have indgået en ny aftale med Kina.

Den nye Formand Mao

Bob Fu, som er leder og grundlægger af den kristne NGO China Aid udtaler til CP, at Xi’s uventede 3. periode ”gør hans øgenavn som ‘Chairman Mao Jr.’ til en realitet.”


Artiklen fortsætter efter annoncen:– Kina går officielt ind i den diktatoriske æra Maoist 2.0 efter årtiers centralisering. Xi’s skånselsløse styre med ambitiøse planer om verdensmagten erstatter den agenda, CCP havde efter Mao med økonomisk reform og åbenhed siden 1980’erne.

Det internationale samfund må forberede sig på en fortsat acceleration af krænkelser af menneskerettighederne og religiøs forfølgelse under Xi’s nye kulturrevolution.

”Militær trussel”

USA’s tidligere udenrigsminister Mike Pompeo skrev på Twitter, at “det er ikke overraskende, at Xi Jinping har overtaget hele magten — han er en gennemført kommunistisk diktator.” Pompeo pegede samtidig på, at Kina er ”den egentlige trussel”, som militæret skal have mest fokus på.

Kristne forfølges

Kinas udbredte forfølgelse af religiøse minoriteter har i høj grad ramt de kristne, som i en årrække har opleves razziaer, arrestationer og ødelæggelse af kirker.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Sidste weekend oplyste Vatikanet, at de har fornyet en aftale, som giver Kinas regering medbestemmelse, når det gælder udnævnelser af biskopper i de romersk-katolske bispedømmer i Kina. Aftalen kom i stand blot få måneder efter, at den kinesiske kardinal Joseph Zen blev arresteret for sin deltagelse i demokratibevægelsens protester i Hong Kong.

Denne aftale mellem den katolske kirke og CCP får hård kritik fra Sam Brownback, som er tidligere amerikansk ambassadør for International Religious Freedom. Brownback bemærker, at “Vatikanet og Beijing har indgået en aftale om biskopper, som kritikere ser som et samtykke med Kinas voksende kontrol med religion. Det er en stor skuffelse,” fastslår han.

”CCP er i krig med trossamfundene, og de prøver at udradere al religion. Denne fornyede aftale sker, mens Kardinal Zen er for retten på grundlag af falske beskyldninger. Konfronter CCP, lad være med at imødekomme dem!” opfordrer Sam Brownback.

Xi forventes at kunne blive på posten mindst indtil oktober 2027, når den 21. nationale kongres for CCP skal finde sted.