89-årig hædret med Kristeligt Dagblads Pris 2023

Prisvinderen Lisbeth Smedegaard Andersen og formanden for Kristeligt Dagblads bestyrelse, Mogens Madsen. Foto: Leif Tuxen.

Salmedigteren, forfatteren, foredragsholderen og tidligere præst Lisbeth Smedegaard Andersen modtog mandag aften Kristeligt Dagblads Pris 2023 for sin livslange indsats for kirke og kunst, som forfatter og som en af Danmarks fineste nutidige salmedigtere, skriver Kristeligt Dagblad i forbindelse med prisen.

“I hele dit virke som præst, salmedigter, kunsthistoriker og forfatter har du udvist en skaberevne, en kreativitet og en indsigt som få andre,“ sagde Mogens Madsen, bestyrelsesformand for Kristeligt Dagblad, i sin tale til prismodtageren.

“Det er derfor en stor glæde for Kristeligt Dagblad, at vi kan vise dig avisens største hæder ved at give dig Kristeligt Dagblads Pris,” sagde han. Prisen tildeles ifølge sin formålsbeskrivelse institutioner eller enkeltpersoner, der har gjort en særlig indsats på det samfundsmæssige, kulturelle eller kirkelige område. Prisen til Lisbeth Smedegaard Andersen blev ledsaget af en statuette, skabt af kunstneren Peter Brandes, og 25.000 kroner.

“Med prisen ønsker vi at anerkende dig for din livslange indsats for kirke og kunst, idet du særligt anerkendes som en af Danmarks allerfineste nutidige salmedigtere og som forfatter, senest af det roste pragtværk ‘Bibelens Kvinder’ (udgivet af Kristeligt Dagblads Forlag, 2022, red.),” sagde Mogens Madsen til den 89-årige modtager.

“Gennem mere end 40 år har du gjort den danske salmeskat endnu rigere med en nærmest frygtindgydende indsats. Flere hundrede salmer har du skrevet, heraf hele syv i Den Danske Salmebog. Sagt helt uden konkurrencementalitet så overgår du giganter som H.C. Andersen, der har to salmer med i salmebogen, og Jakob Knudsen, der har tre,” fortalte han.