Roman om emner som PTSD, tro og næstekærlighed

Lynn Austins roman ’Lang Vej Hjem’ udspiller sig under Anden Verdenskrig og tiden umiddelbart efter i to sideløbende historier, som flettes sammen til slut.

Jimmy Barnett er vendt hjem til det fredelige USA efter flere år som sygepasser i det krigshærgede Europa. Desillusioneret og i dyb depression forsøger han at gøre en ende på sit liv, og hans fortvivlede forældre ser ingen anden udvej end at lade ham indlægge. Barndomsveninden Peggy, for hvem familien Barnett var et fast og trygt holdepunkt i opvæksten, beslutter sig for at gøre alt, hvad der står i hendes magt for at hjælpe Jimmy tilbage til livet.

Det sætter hende i gang med at opsøge Jimmys soldaterkammerater i håb om at få forståelse for, hvad der har skubbet den tidligere så klippefaste og troende Jimmy helt ud over kanten. Blandt Jimmys ejendele finder Peggy et foto af en smuk ung kvinde og beslutter sig for at finde ud af, hvem kvinden er og hvilken rolle, hun har haft i Jimmys liv under krigen.

Sideløbende med Peggys research får vi historien om den jødiske pige Gisela, som efter Krystalnatten i 1938 forsøger at flygte fra Tyskland sammen med sin familie. Det lykkes dem at få visum til Cuba, og ombord på luksuslineren St. Louis i maj 1939 spirer håbet om at komme i sikkerhed på den anden side af Atlanten.

De historiske begivenheder omkring St. Lois, som efter ankomst til havnen bliver nægtet adgang til Cuba, bliver levendegjort i Lynn Austins gribende beskrivelser af den fortvivlelse, der rammer de over 900 jødiske passagerer. Ingen andre lande på denne side af Atlanterhavet vil tage imod dem, og efter flere ugers uvished må de nu se sig sendt tilbage til Hitlers Europa.

Gisela, hendes familie og hendes nyfundne kærlighed Sam, ender i Belgien, og med krigens fremmarch bliver deres liv snart forvandlet til en desperat kamp for overlevelse. Som altid er Austin skarp og præcis i sine historiske fakta, og det er en fornøjelse at lade sig opsluge af historiens spænding samtidig med, at man kan tage ny indsigt med fra læsningen.

Et af de områder, man som læser får indblik i, er PTSD hos soldater fra Anden Verdenskrig og de begrænsede behandlingsmetoder, der fandtes i den tid. Dengang kaldte man det krigstræthed, og de behandlingstilbud, den kyniske læge i romanen tilbyder Jimmy, får det til at løbe koldt ned ad ryggen på én.

Bogen tager også fat i emner omkring tro og lidelse. Kan vi tillade os at bebrejde Gud for krig, ondskab og lidelse, og hvordan bevarer vi troen i sådanne omstændigheder? Lang Vej Hjem er endnu en spændende historisk roman fra Austins hånd, som behandler eksistentielle emner, der er lige så aktuelle i dag som i den tid, hvor romanen foregår.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Lynn Austin: Lang Vej Hjem. 402 sider. 249 kr. Scandinavia