Ny missionssekretær skal støtte baptistpræster

Henrik Kaas er fra 1. marts ansat som missionssekretær på halv tid i Baptistkirken i Danmark. Blandt missionssekretærens væsentligste opgaver er, dannelse og opstart af et personaleudvalg, vejledning i forbindelse med ansættelser og omsorg forlandets baptistpræster.

Henrik Kaas

De senere år har der vist sig et stigende behov behov for personlig støtte og hjælp til præster i tjeneste. En del præster i Baptistsamfundet har endda forladt tjenesten.
– Det er krævende at være ’åndsarbejder’ i et materialistisk og individualistisk samfund, hvis påvirkning også rækker ind i kristenliv og menighed, vurderer Axell Grarup, redaktør for bladet Baptist.
Dette behov skal nu dækkes af Henrik Kaas – en opgave, der før var 1/3 af generalsekretærens opgave, men som blev sparet væk med udgangen af år 2000.

Erfaring fra pionerarbejde

Henrik Kaas har en solid præsteuddannelse bag sig og har samtidig praktisk erfaring i de strabadser, der er en naturlig del af pionerarbejde.
Henrik tog efter sin studentereksamen i 1984 på Ørebro Missionsskole 1984-85 og derefter Baptistsamfundets teologiske seminarium i Tølløse 1987 – 90. Derefter blev det til et studieophold i Ichthus i London 1990-91. Ichthus er et menighedsnetværk, der inspirerede til menighedsplantning over hele Europa med stærk fokusering på cellegrupper.
Henrik Kaas blev derefter ansat i den nystartede Citykirken i Taastrup fra 1991-97 sideløbende med en deltidsansættelse som ungdomssekretær i Baptistsamfundet.
I 1997 flyttede han og familien til Aalborg for at være med i en menighedsplantning i Nordbyen, der blev etableret under navnet Kildekirken.
I 1999 blev han ansat i Baptistsamfundets missionskonsulentordning med mission blandt etniske grupper som særlig opgave.

Præster er ensomme

Som missionssekretær bliver Henrik Kaas bla. daglig leder af et personaleudvalg, der sammen med rådgivende teams tilbyder hjælp i ansættelsesforhold. Han håber, at man ved gennemførelse af medarbejdersamtaler løbende kan opfange spirende konflikter og får den ansatte til at trives bedre ved at sætte ord på, hvad der fungerer godt, og hvad der ikke fungerer tilfredsstillende.
– Et af problemerne er, at der i mange år er oparbejdet et efterslæb i menighedernes forståelse af præsterollen og i præsternes egen arbejde med deres rolle, udtaler generalsekretær Jan Kornholt til Baptist, og fortsætter: – Det er en stor glæde at Henrik Kaas er villig til at påtage sig tjenesten. Mange præster føler sig meget ene i tjenesten. Det er derfor også væsentligt at få etableret den mentorordning, som ’præsteansættelsesudvalget’ peger på.
Henrik Kaas er gift med Maj-Brit, der er skolelærer og parret har 2 børn. Henriks fritidsinteresser omfatter bla. løbetræning. Han har de sidste tre år løbet maraton.
– Svend Løbner/Baptist