Skal europæiske kirker ansætte ikke-troende?

Et britisk analyseinstitut advarer om at et EU-direktiv om ligeberettigelse kan ødelægge kristne organisationerThe Christian Institute advarer om at kirker, kristne skoler og frivillige organisationer over hele Storbritannien – og måske alle EU-lande – kan komme til at lide under et EU-direktiv om at ansætte medarbejdere, uanset deres forhold til organisationens trosgrundlag.- Direktiverne rummer en stor risiko for at underminere den religiøse foreningsfrihed, udtaler Ian Leigh, direktør for Menneskerettighedscentret ved Durham University, til Christianity Today.
– De sætter den moderne opfattelse af ligeværd over religiøs frihed.
Direktiverne, som skal implementeres i Storbritannien senest den 2. december i år, forbyder diskrimination i ansættelse på baggrund af religion, overbevisning og seksuel orientering.
– Mens Vegetarselskabet kan nægte at ansætte folk, der spiser kød og dyreværnsforeninger kan fyre sin formand fordi han har investeret i ulovlig dyrehandel, vil kirker kunne blive sagsøgt for lignende ting – for blot at efterleve deres overbevisning, forklarer The Christian Institute på hjemmesiden www.christian.org.uk

Hvad med opførsel?

EU-direktivet giver dog kirker og de kristne organisationer dispensation i sager, hvor det at være en del af en bestemt religion er et krav til jobbet, men det er The Christian Institute ikke tilfredse med. Der kan godt nok gives dispensation fra reglen i forhold til religion og overbevisning, men ikke til seksuel orientering. Dernæst er der et gråt område, som ikke er nævnt. Organisationen har ingen mulighed for fyring, hvis den ansattes opførsel strider mod det kristne værdigrundlag.