Kristne er solidariske med det irakiske folk

Mennonitter, presbyterianere og baptister fra USA og Canada tror stadig, fred er mulig- Jeg vil leve, til jeg er 100 – men ikke passivt. Det siger en 25-årig canadier, Lisa Martens, til Cristianity Today. I dag er hun sammen med en snes frivillige kristne fra USA og Canada i Bagdad for at stå solidarisk med det irakiske folk, og hun ved godt, at hendes liv kan få en brat afslutning, hvis USA begynder at bombe.- Kald os endelig ikke ”levende skjolde”, siger hun – for under sidste Golfkrig tvang Saddam Hussein civile udlændinge til at agere levende skjolde under bombardementer af vigtige militære mål, og det anses for at være en krigsforbrydelse. Derimod vil de frivillige, som er udsendt af ”Kristne Fredsbevarende Teams” (CPT), blot være til stede hos irakerne , kunne dokumentere, hvad der sker, fortælle historierne til Vesten og gå bag virkeligheden under de eventuelle voldshandlinger.
Siden oktober sidste år har CPT haft teams på skift i Irak, besøgt hospitaler, forretningsdrivende og inviteret præster fra hele verden til førstehåndskontakt med det irakiske folk.

Beder døgnet rundt

For en måned siden holdt gruppen en ugelang bønneaktion foran FN’s våbeninspektørers hovedkontor. På store plakater stod: Ja til inspek-tioner! Nej til krig!
Men også lokale kirker i Bagdad beder. En medarbejder fra CPT teamet rapporterer fra Al Dar Hotel i byens centrum, at der inden for gåafstand er 9 kirker, hvor der holdes bøn 24 timer i døgnet for fred, og mange faster.
Der er omkring 600.000 kristne blandt Iraks 22 mio. indbyggere.
CPT er en international fredsbevægelse med 30 fuldtidsansatte og over 110 uddannede fredsaktivister. Bevægelsen blev startet af mennonitter og medlemmer af Brødremenigheden i Toronto. I dag har CPT medlemmer fra kvækerne, Den presbyterianske kirke og forskellige baptistiske fredsgrupper.