Musik har et budskab

Brev:

Kære Brevkassefamilie
I vores familie diskuterer vi meget hvad for noget musik, der er passende at høre for en kristen. Forældrene mener at meget af det musik der er oppe i dag, er meget grænseoverskridende og budskaberne strider meget imod vores værdier. På den anden side kan det for børnene virke lidt ekstremt kun at skulle lytte til kristen musik. Har I nogen input til denne debat?
Hilsen familien fra Fyn

Svar:

Hej fynbo familie.
Vi har snakket en del om jeres spørgsmål, og vi må indrømme at vi også er en smule splittet i dette spørgsmål. Det musik som er oppe i tiden, kan virke utroligt ’fremmed’ for en kristen, da det virker som fokus kun er på sex og lignende. Hele den livsstil og kultur der bliver repræsenteret i musik branchen er vi enige om ikke sender specielt gode signaler om en sund og næstekærlig livsstil.
Vi mener at debatten må tage sit udgangspunkt i en snak om værdier, som må være udgangspunkt for i hvilken retning livet må forme sig. Det er det, der afgør hvilke valg man træffer, også i spørgsmålet om musik.
Vi tror det er vigtigt at forældre lærer deres børn at finde og forme deres personlige værdier. Det kan være svært i en verden som dagligt bombarderer os med nye indtryk, at beholde sit fokus og træffe de valg som er rigtige for os som enkelte personer. Det er en proces som kræver tillid, særligt fra forældrenes side, da det gælder om at hjælpe børnene til at finde egne værdier og ikke bare give sine egne videre til dem.

Musik har et budskab

Musik påvirker! Det meste musik der bliver skrevet, bliver skrevet på baggrund af at der er nogle mennesker som har et budskab de vil frem med. De budskaber varierer fra ’kunstner til kunstner’, og nogle er klart mere tydelige end andre. Så selvom musik kan virke som en lille og relativ ubetydelig ting, så lukker vi med musikken nogle holdninger og budskaber ind i vores hjem. Vi vil ikke her komme med en færdig løsning, men med nogle inputs til jeres debat. Vi mener at alt påvirker os og vi må derfor være bevidste om at fravælge de ting som påvirker os i en retning som er i modstrid med hvem vi er som personer.

Hver enkeltes valg

Ud fra de værdier som både unge og voksne har opbygget, er det hver enkeltes eget valg, at vælge musik der ikke er i modstrid med ens værdier. Men rent konkret kan det i situationer være nødvendigt for forældre at skride ind hvis deres børns musik valg overskrider deres personlige grænser og familiens værdier, og så kan det være man skal samtale med sit barn om valget af netop den musik og hvorfor du føler det går ud over dine grænser. Er der ingen gensidig forståelse i denne samtale, kan et kompromis evt. være at barnet kun hører den musik i sin walkman.

Hilsen fra Brevkassefamilien
Miriam & Rebekka


Artiklen fortsætter efter annoncen: