Pris til Nørrebro-præst

I sidste uge fik ungdomspræsten ved Brorsons Kirke, Per Ramsdal, overrakt Nørrebro Prisen (NØBO-prisen) på 25.000 kr. af socialminister Henriette Kjær, der selv er født på Nørrebro.Prisen var en fortjent anerkendelse af det store engagement og pionerarbejde, den 45-årige præst har lagt i at ”være” kirke for lokalsamfundets børn og unge.
– Per Ramsdal er i stand til at få de unge væk fra gaden og ind i kirken. Vi vurderer, at han ikke missionerer på en ubehagelig måde, men at han giver de unge nogle kristne værdier. De lærer for eksempel at behandle hinanden ordentligt og at lytte til andre, sagde næstformanden i NØBO-komitéen, Bodil Jensen, ved prisoverrækkelsen.
Per Ramsdal blev for fem år siden ansat som ungdomspræst for eksperimentet at omdanne Brorsons Kirke til en ungdomskirke. Sammen med frivillige hjælpere har han skabt rock-gudstjenester for unge, techo- og hip-hop-gudstjenester for teenagere og kreative børnegudstjenester både ude og inde i kirken. Mellem 100 og 250 børn og unge dukker op til gudstjenesterne.
Som pioner på området har han formået kunsten at bygge bro mellem kirkens gamle traditioner og vor tids ungdomskultur. Hans egen datter på 17 år sørger for at holde ham ajour med nye strømninger.
Men hans engagement gælder ikke kun kirken. Som ildsjæl har han også involveret sig i lokalsamfundet, hvor han bl.a. sidder med i Unge Forum, hvor organisationer og institutioner, der arbejder med unge på Nørrebro sidder med – og nu altså også kirken!
Per Ramsdal veg ikke tilbage for at kritisere Moses Hansen og Faderhuset for deres missionsmetoder på Nørrebro. For ham handler det om at have respekt for hinanden og være i dialog med hinanden, på tværs af kulturer og religioner. Efter 11. september deltog han således i fælles bøn for fred med en iman på Blågårds Plads.
Rent teologisk ligger han på linie med ungdomsorganisationer og Kirkedage, der står for en aktivisme teologi. Selv er han opvokset i et indremissionsk hjem i Hvide Sande, langt fra stenbroen, men både teologisk og geografisk har han altså flyttet sig gennem årene.
Som præst elsker han sit arbejde og har svært ved at holde fri. I et forsøg på at holde mandagen som præste-fridag har familien investeret i en autocamper, så han kan køre lidt væk fra kirke og præstebolig og i ro og mag sidde og læse avisen.
Per Ramsdal har længe drømt om et studieophold på Det Danske Center i Syrien, hvor han gerne vil lære mere om forholdet mellem islam og kristendom. Han håber, de 25.000 kr. vil give ham mulighed for et sådant tre måneders studieophold.
Per Ramsdal er gift på 19. år.