Alle tror i The Simpsons

I tegnefilm-serien The Simpsons er man ikke bange for at behandle religiøse spørgsmålMan skal være usædvanlig fantasifuld for at finde noget, der har med religion at gøre i et Anders And-blad. Men for figurerne i The Simpsons er religionen en naturlig del af dagligdagen. Det fastslår flere amerikanske The Simpsons-forskere og senest en artikel i det norske ungdomsblad Yapa.
Hver søndag formiddag sidder Simpson-familien andægtigt på kirkebænken og lytter til den noget dystre helvedes-prædikant Pastor Lovejoy.
I en episode konfronterer seriens otte-årige og særdeles intellektuelle Lisa Simpson præsten med ordet fra Matt. 7,1: „Døm ikke, for at I ikke selv skal dømmes.“ Men det vers kender præsten ikke.
– Det er muligt, at det findes i Bibelen, men så er det i hvert fald hen mod slutningen, indrømmer han med sin egen besynderlige logik, at de mest betydningsfulde vers står forrest i Bibelen, og at Det Gamle Testamente er mere gyldigt end Det Ny.
Pastoren er vild med de mest brutale beretninger fra Det Gamle Testamente, og han lægger ikke fingre imellem, når han leverer sine ofte lange, tørre moralprædikener.
Derfor sker det også, at seriens hovedperson, familiefaderen Homer Simpson, tager sig en lur på den hårde kirkebænk.

Homer er naiv

Hvis han da ikke har fundet på én eller anden undskyldning for at blive hjemme.
Det lykkedes for eksempel i et afsnit, hvor han måtte pjække fra gudstjenesten, fordi hans bukser var revnet.
I stedet satte han sig for at stifte sin helt egen religion baseret på tv-kiggeri og kagespisning. Men den religion slog selvsagt aldrig rigtig igennem.
Homer kan bedst betegnes som en naiv folkereligiøs familiefar. Han er overbevist om, at himlen og helvede eksisterer, mens han har svært ved at identificere sig med svære begreber som synd, frelse og tilgivelse. Når lokummet brænder, ved han dog godt, at man skal folde hænderne og be’ til Gud.

Den fromme nabo

Når Homer får for meget af torden-præsten Lovejoy, behøver han bare kigge over hækken til den superkristne nabo Ned Flanders. Han er nærmest prototypen på en positiv, evangelikal kristen.
Hans børn, Rod og Todd, er rene englebasser og går konstant og nynner kristne sange.
I et afsnit er der kold luft mellem Homer og Ned Flanders og for at bruge et argument, den fromme nabo forstår, citerer Homer et bibelvers: „Den, som er uden synd, kan kaste den første sten“, siger han højtideligt, hvoreftere en af sønnerne kaster en sten lige i panden på Homer.
Desværre kommer Ned Flanders aldrig rigtig til orde med evangeliet. For selv om serien ikke har berøringsangst i forhold til religion og tro, så er der grænser for, hvad forfatterne tillader af de gul-ansigtede figurer i byen Springfield.
Også Gud spiller jævnligt en rolle i kult-serien. Fremstillingen er den traditionelle dybe røst eller den gamle mand med skægget.
Desværre er det ikke en kærlig og omsorgsfuld Gud, der viser sig på himlen over Springfield. Det er snarere en vred og lidt lunefuld Gud, der bruger sin almagt til at sende for eksempel jordskælv ned over borgerne.
Eksperterne mener dog ikke, at man skal lægge for meget i dette billede af Gud.

Simpsons er anderledes

Når man sammenligner med andre nærmest religions-forskrækkede tegneserier som for eksempel Anders And, går The Simpsons helt over i den anden grøft.
Simpsons-forskere har analyseret de utallige afsnit af serien, der har kørt over tv-skærmene i store dele af verden i over 15 år. Resultatet af analysen er, at 60-70 procent af alle afsnit behandler religiøse temaer i et eller andet omfang. 11 procent af afsnittene har religion som hovedtema.
Uanset hvilket tema, udsendelsen tager op, bliver det behandlet med den samme ofte grovkornede humor, som serien er kendt for.
Det betyder, at mange af figurerne som hovedregel er karikaturer af enten virkelige personer eller virkelige persongrupper. Og det har naturligvis ført til utilfredshed, blandt andet hos kristne, som følte sig udstillet i serien.

Vil ikke genere

Forfatterne forsvarer sig dog med, at de, som har følt sig truffet, ikke er bekendt med seriens humor, og at det aldrig har været deres mening at genere hverken kristne eller andre.
Manden bag serien, Matt Groening, bekender iøvrigt ikke sig selv som en kristen, men han har læst en del i Bibelen, siger han i et interview i tidsskriftet My Generation.
Her fortæller han også, at han som barn kom til at stjæle en bibel fra et motelværelse, fordi han troede, den var gratis. Efterfølgende foldede han hænderne og bad til Gud: „Tilgiv mig, at jeg ikke tror på dig.“
Den amerikanske forfatter Mark Pinski udgav i 2001 bogen The Gospel According to The Simpsons. Bogen er fyldt med eksempler fra serien, som prædikanter kan bruge i forkyndelsen.