Isens kirker

I år er det 100 år siden, den grønlandske kirke blev til. Indtil da var der selvfølgelig kirkebyggerier, præster og missionærer – men kirken som institution har altså kun 100 år på bagen.I anledning af hundredeåret har det danske ægtepar Kathrine og Thorkild Kjærgaard samlet sporene af kristendommen i Grønland. De har rejst langs Grønlands kyst og besøgt alle bygder og alle kirker for at registrere kirkekunsten og dermed give et billede af kristendommen.
Faktisk har kristendommen været i Grønland i 1000 år – side om side med fangerkultur og åndetro. Den kom med Erik den Røde fra Island i 986. Så forsvandt nordboerne på mystisk vis, men i 1721 ankrede Hans Egede op i Davis strædet og grundlagde kolonien Godthåb. 7 år senere holdt han sin første gudstjeneste – kristendommen var tilbage i Grønland.
DRs Vagn Olsen har fulgt ægteparret på en del af deres lange rejse, og det er der kommet to programmer ud af. „Isens kirker“ skildrer udvalgte kirker og deres historie, men programmerne skildrer også den bjergtagende grønlandske natur under sejlturen langs kysten, samt ikke mindst mødet med mennesker omkring kirkerne. 

By med en familie

Kathrine og Thorkild Kjærgaard kommer på deres rejse til steder, der i dag er upåagtede. For eksempel Lichtenau, der engang var den trediestørste by i Grønland, opbygget af herrnhutiske missionærer. I dag bor kun en familie i Lichtenau – men kirken holdes skam ved lige.
Programmerne slutter på østkysten, i Angmassalik – eller Tasiilaq, som byen hedder i dag. Hertil nåede den vestlige verden først i 1884, og den sidste voksendåb af „hedninge“ skete så sent som i 1921.

Sendes på DR2, fredag
d.18. november kl. 17.30