Skriv til Suh

Virkelig bange
Kære Suh
Vores søn på 11 år har i over et år har haft store problemer, når han skal i seng. Han fungerer normalt i løbet af dagen både herhjemme og i skolen, men ved sengetid bliver han bange for ikke at kunne falde i søvn, eller at alle andre i huset falder i søvn før ham. Det er ikke kun en dårlig vane, han er virkelig bange. Vi har prøvet alt, ladet ham sove hos os, siddet i rummet ved siden af o.s.v., og lige nu sover jeg inde ved ham. Det er hårdt for alle parter, og vi ved simpelthen ikke, hvad vi skal stille op.
Hilsen Familien

Kære Familie
For børn i den alder kan angst i forbindelse med mørke eller sovesituationer være meget mere intens og skræmmende, end vi voksne kan forestille os det. Det er derfor rigtig godt og vigtigt, at I har taget ham alvorligt og ikke negligeret hans angst.
I har sikkert snakket med ham om situationen, men bliv ved med at spørge og tale med ham om hans angst. Er der nogen, der er efter ham, har nogen gjort ham fortræd, har han skrækfantasier om noget, I ikke er klar over, er der problemer i forhold til hans venner, i familien, noget han har set i fjernsynet, læst i en bog o.s.v.
Vær opmærksomme på, at det sagtens kan være en oplevelse eller en episode, som for en voksen kan virke ubetydelig, og sørg for, at han udtrykkeligt er klar over, at han kan fortælle jer hvad som helst, og at I ikke vil grine ad ham eller synes, det er mærkeligt.
Stil også gerne direkte spørgsmål: „Hvad ligger du og tænker på, når du ikke kan falde i søvn?“, „hvad ville der ske, hvis vi andre faldt i søvn før dig?“ eller „hvad skal der til, for at du ville være mindre bange?“ o.s.v.
Vær også opmærksom på, om han er stresset: har han for meget om ørerne rent fagligt, i fritiden, socialt? Stress kan nemlig udløse angstanfald.
Har der været dødsfald i familien eller skilsmisse tæt inde på livet, kan det også nogle gange udløse en form for separationsangst hos børn, og det er derfor vigtigt, at tale med den om en sådan hændelse.
Bliver det ved, synes jeg, I bør opsøge professionel hjælp, for I har alle brug for jeres nattesøvn.
Hilsen Suh

To bøger
Hej!
Jeg så lige i et blad, at UMO holder kurser om opdragelse. Der findes også to populære bøger „Elsker I mig?“ (småbørn), og „Elsker I mig stadig?“ (teenagere).  Måske „Moderen“ og mange andre, kunne bruge denne info.
Vh B.K.
 
Kære B.K.
Tak for dine oplysninger.
Et kursus eller nogle gode bøger kan være en rigtig god inspiration til f.eks. børneopdragelse. Det kan både give nogle nye indfaldsvinkler eller udfordre de principper, man tager udgangspunkt i i forvejen.
Man skal blot samtidig huske, at uanset hvor god kursusholderen eller forfatteren er, er det vigtigt at turde tage beslutninger ud fra egen overbevisning og intuition. Alle børn er nemlig forskellige.
De to bøger, som du refererer til, er skrevet af Dr. Ross Campbell M.D., som bl.a. er tilknyttet Area Psychological Clinic i Tennessee, USA. Han har specialiseret sig i at arbejde med mindre børn og er selv far til fire børn. Bøgerne er skrevet ud fra personlige og kliniske erfaringer. De er udgivet af Forlaget Scandinavia og koster 128 kr. stk.
Hilsen Suh

Kan jeg gøre noget?
Kære Suh
Jeg skriver til dig, fordi jeg er overbevist om, at min bror har et alkoholproblem. Han drikker ikke åbenlyst, men jeg ved, at han drikker i smug, og når vi er sammen, både lugter han af alkohol og opfører sig ofte, som man gør, når man er påvirket. Der er ikke rigtig nogen af os, der tør sige eller gøre noget. Jeg vil meget gerne have en kommentar.
Søsteren

Kære Søster
Som med alle andre problemer med afhængighed er den alkoholafhængige nødt til at komme til et punkt, hvor han/hun selv ønsker få hjælp, før der rigtig kan gøres noget. Der skal være en indre motivation, ellers har ethvert behandlings-tiltag en kun meget ringe effekt.
Uanset hvad I siger, kan du og din familie altså sandsynligvis ikke overbevise ham om, at han bør gøre noget ved alkoholproblemet, men I kan derimod eventuelt være med til fremskynde den indre proces ved klart og tydeligt at markere jeres grænser.
Lad derfor være med at dække over ham og komme med undskyldninger på hans vegne og sig klart fra overfor hans opførsel, når det bliver ubehageligt.
På den måde er I med til at lade ham mærke konsekvenserne af hans valg af livsførelse og give ham ansvaret for det tilbage til ham.
Hilsen Suh

Har du et problem, så skriv til:
Psykolog Suh B. Jacobsen, Florensvej 14, st. tv., 2300 Kbh. S
eller mail til: Suh@Udfordringen.dk
Ikke alle breve offentliggøres. Husk at skrive dit navn og din adresse, også selv om du ikke ønsker det gengivet i avisen.
Hjemmeside: www.suhjacobsen.dk