Højesteret stadfæster: Mindelund nedlægges

Den omstridte abort-mindelund i Vedersø skal nedlægges, har retten bestemt. Kort forinden brød Arne Munk med foreningen Retten til Liv, som han ikke mener er markant nok…Retten til livs abortmindelund i Vedersø skal nu nedlægges, efter at Højesteret torsdag stadfæstede Vestre Landsrets afgørelse om at fjerne obelisken og Danmarkskortet fra stedet. Samtidigt har Arne Munk, der ejer arealet, brudt med organisationen Retten til Liv.

Arne Munk

I januar 1999 blev mindelunden anlagt på initiativ fra foreningen Retten til Liv. Den består af en mindesten, en obelisk og et danmarkskort med markeringer af antallet af provokerede aborter i hvert amt.
Grunden tilhører pensioneret Universitetslektor Arne Munk, men Ringkøbing Amt ændrede lokalplanen, så placeringen var ulovlig. De fik for flere år siden medhold fra Naturklagenævnet i, at stenene i mindelunden skulle fjernes. Men det har digterpræsten Kaj Munks søn, Arne Munk, hidtil nægtet med henvisning til, at stenene stod opført på hans private matrikel.

De ufødte har tabt

– Taberne af afgørelsen er de ca. 15.000 ufødte, der hvert år er ofre for abortlovgivningen, fortæller PR og informationsmedarbejder i Retten til Liv, Ellen Højlund Wibe.
Hun mener, abortmindelunden har haft betydning for ikke så få kvinder i årenes løb, fordi de fandt et sted at gå hen med deres sorg og skyldfølelse efter en provokeret abort. En slags mental mindelund.
– Højesteretsafgørelsen er et alvorligt anslag mod både ytringsfrihed, forsamlingsfrihed, religionsfrihed og den private ejendomsret, når man ikke må markere sin modstand mod uretfærdigheder og overgreb på sin private grund.
– Det virker, som om vi lever i et vil-ikke-se-eller-høre-land, hvor ingen skal prikke til nogen kollektiv samvittighed, fordi alt for mange har haft det personligt inde på livet. Det er, som om ingen skal forsøge at placere en skyld nogen steder, og da slet ikke hos det offentlige, siger Ellen Højlund Wibe.

Fortsætter kampen

Ellen Højlund Wibe

Dommen, der gik abortmindelunden imod, får ikke abortmodstanderne til at tie.
– Kampen fortsætter, så længe overgrebene finder sted med loven i hånden mod små medmennesker, der har nøjagtig samme ret til livet som alle os andre.
– Vi vil selvfølgelig følge loven, men bestyrelsen skal nu finde ud af, hvad vi skal gøre. Vi har ingen konkrete planer om et alternativ, men overvejer at lave en ny mindelund et andet sted eller etablere en mindelund på nettet, fortæller hun til Udfordringen.

Båndlagt ytringsfrihed

Arne Munk meddelte forleden, at han vil bryde med Retten til Liv uanset sagens udfald i Højesteret.
– Jeg har ikke tillid til Retten til Liv mere. De modarbejder mig, og når de ikke vil være med til at drive mindelunden, som den skal drives, er der ingen grund til at opretholde den, sagde Arne Munk til DR P4 Midt & Vest den 14. juni.
Han er også dybt utilfreds med, at foreningen nedlage debatforumet på sin nye hjemmeside. Wibe svarer:
– Det gav ingen mening at have et debatforum, hvor det kun var ham, der skrev.
Munk kalder det en ”båndlæggelse af ytringsfriheden”. Netop det, foreningen har kæmpet imod med sine antiabort-demonstrationer.
– Munk har ikke ret i sin påstand om, at vi vil noget andet med lunden, end det oprindeligt var meningen. Abortmindelunden har allerede været med til at skabe en bevidsthed omkring det ufødte barn.
Arne Munk mener ikke, Retten til Liv længere er den ”urovækkende kraft”, som den har været. Han vil være endnu mere radikal.


Artiklen fortsætter efter annoncen: