Skriv til Suh

Har du et problem, så skriv til:
Psykolog Suh B. Jacobsen
Nordgårsvej 109, Tune
4000 Roskilde
eller mail til: Suh@Udfordringen.dk. Ikke alle breve offentliggøres. Du er velkommen til at være helt anonym, hvis du ønsker det. Hjemmeside: www.suhjacobsen.dk

Familien splittet af løgne

Kære Suh
For seks år siden skiltes min datter og hendes kæreste. I den forbindelse fortalte han nogle løgne om min datter til mine to sønner. Desværre reagerede mine sønner til min 60-års fødselsdag ved ikke at hilse på hende. Det blev hun meget ked af, og det tog selvfølgelig noget af glæden fra mig.
Min datter har forsøgt at skabe forsoning og har bl.a. afleveret et brev, hvor hun fortæller, hvad der virkelig skete, men det har ikke ændret på situationen.
Mit spørgsmål er så, om det vil være tilrådeligt, at jeg kontakter ekskæresten og konfronterer ham med sandheden og hans løgn pr. tlf. eller pr. brev?
Når vi har mødtes til fødselsdage hos mine sønner, flakker hans øjne, ja, den dårlige samvittighed lyser ud af ham. Jeg skal ærligt indrømme, at det ligger mig lige på tungen at konfrontere ham med sandheden. Du kan nok forstå, at det har skabt splid i familien, og jeg selv er ked af det, ikke kun på min datters vegne, men også på mine svigerdøtres – og børnebørns vegne.
NB. Også tak for et fyldestgørende svar på mit brev ang. det at glæde familie og venner med breve.
Hilsen M

Kære M
Hvor er det trist, at din familie er blevet splittet af løgne!
Hvorvidt det er tilrådeligt at kontakte din datters eks-kæreste for at konfrontere ham med sandheden, afhænger af, med hvilket formål du vil gøre det.
Hvis det er fordi, du håber på, at han så vil bede din datter om tilgivelse og tilstå overfor resten af familien, bliver du nok skuffet. For at gøre noget sådant kræves der både en kærlighed til sandheden, vilje og også en vis portion mod. Din eks-svigersøn synes at mangle mindst én af disse ting. At du konfronterer ham med sandheden, gør derfor nok desværre ikke den store forskel.
Hvis du gør det, fordi du simpelthen ikke kan lade være – fordi du for din egen skyld er nødt til at sætte ord på sandheden og netop over for den, der lyver om den, ja, så synes jeg bestemt du skal gøre det. Giv din frustration luft, men sørg for at gøre det på en ordentlig måde: mød ham ikke med skældsord og anklager (som sikkert hurtigt kan snige sig ind sammen med sandheden), for så gør du nemlig det samme som han: behandler andre mennesker dårligt.
Hvis du derimod sørger for at skære raseriet bort ved evt. at have raset godt og grundigt ud inden (brug en veninde, en pude eller lign.), kan du nøjes med at aflevere selve budskabet og dermed både respektere ham som menneske og også din egen trang til at markere dine grænser for, hvad du synes er rimeligt.
Møder du ham således med sandhed og respekt, kan det være, at du som et forbillede åbner for en ny og langt mere konstruktiv måde at relatere til hinanden på i din familie, og at dine sønner får øjnene op for, at man godt kan hilse på hinanden, respektfuldt endda, selvom man ikke er enige om forskellige ting.
Jeg ønsker dig alt muligt held og lykke med det.
Hilsen Suh

Det er så svært at miste
en, man holder af

Kære Suh
Min gamle far ligger for døden. Min mor døde, da jeg var ganske lille, så det husker jeg ikke. Jeg er meget bekymret for, hvordan jeg vil tage det hele, når han er død. Min søster er meget bedre til at tackle det, hun er der ligesom bare. Jeg derimod synes hele tiden, at der er en masse jeg bør gøre, og jeg er stresset hele tiden.
Hilsen T.

Kære T.
Det er altid svært at miste nogen, man holder af. Og når det er ekstra svært, er det vigtigste, man kan gøre, at kunne bede om hjælp. Og det er netop det, du gør nu. Så derfor er jeg sikker på, at du nok skal klare det hele helt fint, også efter din fars død.
Prøv måske at snakke med din søster om, hvad der er særlig svært for dig. Mange gange hjælper det meget at få sat ord på over for nogen, som kender den, man er ved at miste, og som også holder af ham.
Tænk også over, hvad der egentlig er vigtigt at gøre! Døende mennesker ønsker måske nogle få praktiske ting gjort, men ellers er det som regel vigtigst for dem blot at mærke nærværet med deres kære. Måske at få sagt ordentligt farvel. Fokusér på, hvad der er vigtigt for dig at få fortalt din far, inden han dør. Måske at du elsker ham? Eller et gammelt minde, du gerne vil dele endnu engang med ham? Eller blot sidde stille ved siden af ham og holde hans hånd? Prøv at mærke efter inden i dig selv, så tror jeg, du finder ud af, hvad der er allervigtigst.
Hilsen Suh

Hotline til Suh
På alle onsdage fra kl. 10-11 kan du ringe til Udfordringens psykolog Suh Jacobsen på
46 96 89 69.
Nogle af spørgsmålene bringes senere i Brevkassen.
Du kan fortsat skrive pr. brev eller mail til:
Suh Jacobsen, Nordgårsvej 109,
Tune, 4000 Roskilde, eller
mail til: Suh@Udfordringen.dk