Korte missionsrejser er ikke bare pjat

Over en million amerikanere tager hvert år på en kort missionsrejse. Rejserne anklages for at være useriøse, men det billede kan danske organisationer ikke genkende.Hvad kan man få ud af at rejse til et fremmed land i en uge eller to? Det er både givende for deltagerne og dem, man besøger, siger lederne af to danske missionsorganisationer.

Deltagerens egen indstilling er afgørende for, om en kort missionsrejse bliver en succes. Sådan lyder den fælles konklusion fra Jørn Blohm Knusen (Åbne Døre) og Andrew Berghamar (OM).

I USA er antallet af kristne, der rejser på korte missionsture, eksploderet det seneste årti. Det anslås, at over en million amerikanere hvert år rejser ud for at udføre hjælpearbejde eller på anden måde missionere.
Men det er ikke alle, der mener, at disse rejser er pengene værd. Robert Priest, professor i mission ved Trinity Evangelical Divinity School, skriver i en afhandling om begrebet korttidsmisison, at flere kritikere er begyndt at kalde turene for ”åndelige rejser for forkælede, materialistiske nordamerikanere”.
– Skiftet til korttidsmission er så markant, at det kan blive den første missionsbevægelse i kirkehistorien, der hovedsagelig er baseret på missionærens egne behov, siger Robert Priest ifølge ANS News.

Ikke et problem i DK

I Danmark er Åbne Døre en af de organisationer, der arrangerer korte missionsture. Her sender man små grupper af kristne på ”smuglerture”, hvor man bringer bibler ind i lande, hvor de kristne ikke selv kan skaffe bibler. Generalsekretær Jørn Blohm Knudsen oplever ikke, at folk primært gør det for deres egen skyld.
– Folk er meget seriøse og overvejer grundigt, hvad de vil gøre på turen. Og de er helt med på, at det er en tjeneste for Gud, siger Jørn Blohm Knudsen, der dog har oplevet nogle få tilmeldte, hvor det skinnede igennem, at det blot handlede om at komme til et eksotisk land.
– Motivationen er helt klart, at de ønsker at bringe bibler ind i et lukket land og om muligt gerne vil være sammen med de forfulgte kristne, siger han.
Andrews Berghamar, der er ny leder i Operations Mission (OM), er enig.
– Det afhænger meget af den indstilling, personene har, siger han. – Enkelte kan sagtens have en indstilling, hvor det handler om, hvor meget jeg selv kan få ud af det. Men på den anden side er der en anledning til at få en god erfaring med mission.

Gavnlig effekt hjemme

I OM har man blandt andet haft rejser til Indien. Andrew Berghamar erkender, at de enkelte deltagere måske ikke udfører mission i traditionel forstand.
– Men besøget hos nogle fattige kasteløse dalitter, det bliver en ”eye opener”, som sætter et aftryk i deres liv, siger Andrew Berghamar og fortsætter: – Det kan være, at de, når de kommer hjem, begynder at sponsorere et gadebarn eller en lokal missionær, som kan hjælpe flere.