Unge og internet: Rigtigt fællesskab bedst

Unge er på hjemmebane i cyberspace. Men intet kan hamle op med det fysiske møde.
Det skal kirken huske, lød opfordringen ved en konference om unge, kirker og medier.Hvordan skal kirker og kirkelige organisationer agere i kampen for unges opmærksomhed i konkurrence med stadig nye medier?

– Unge søger et fællesskab. Kan vi som organisation og kirke tilbyde det? spurgte FDFs ungdomspræst Jacob Zakarias Larsen.

Det var det store spørgsmål på en konference om kirken, de unge og nye medier på Diakonhøjskolen forleden. Konferencen var blevet en realitet i et samarbejde mellem Teologisk Pædagogisk Center, Samtaleforum Unge og Kirke og Danmarks Kirkelige Mediecenter.
– Unge søger et fællesskab. Kan vi som organisation og kirke tilbyde det? De unge søger en identitet. Kan vi hjælpe dem på vej? Det, der er udfordringen for os som kirker og medier, er, hvordan vi laver et rum for unge mennesker, som ønsker fællesskab og individualitet, fastslog FDFs ungdomspræst Jacob Zakarias Larsen.
– Der er gunstige forhold for kirker og kirkelige organisationer, når det gælder at nå de unge, sagde han.

Opmærksomhed

Gennem de sidste 4-5 år har mediebilledet forandret sig markant, og det sætter alle – også kirken – under et enormt pres for få de unges opmærksomhed. Sådan lød analysen fra Christian Schwarz Lausten, partner i innovationsvirksomheden Seismonaut.
Men kirker og kirkelige organisationer har én afgørende ting, som virksomheder og sociale netværk på nettet burde misunde:
– Vi kan skabe unikke oplevelser, fysiske oplevelser. Trods alle de virtuelle fællesskaber, så siger alle unge, at de prioriterer fysiske fællesskaber. Der er forskel på at mødes med en person på facebook og så IRL, In Real Life (i det virkelige liv, red.), bemærkede Christian Schwarz Lausten.
Alligevel er kirken nødt til at opprioritere kommunikation og medieforståelse. Og det æstetiske er også vigtigt. Man kan godt se forskel på noget, der er lækkert, og noget, der ikke er. Især hvis man er opvokset i en visuel kultur, sagde Christian Schwarz Lausten.

Sjælesorg på sms

Anni Albæk er gadepræst i Århus og fortalte i en workshop, at unge har let ved at henvende sig til hende anonymt via sms:
– Jeg udøver tit sjælesorg på sms. De svar, jeg må give dem, er tit simple og lidt banale, fordi sms ikke giver plads til så meget. Problemerne er ganske alvorlige, men de unge søger egentlig bare en, som vil lytte til dem, konstaterede hun.
I en anden workshop var der bred enighed om, at et nyt medie som blogs er med til at give mere åbenhed, og at multimedieproduktioner er vejen frem.
– Jeg har haft gode erfaringer med et CD-rom spil, som hedder President for a day. Der er man præsident i et afrikansk land og skal tage nogle meget tunge beslutninger, fortalte Robert Fisher, ungdomspræst i Adventistkirken.
Efter workshoppen blev der etableret en erfaringsgruppe, som løbende vil ideudvikle og udveksle erfaringer om, hvordan man kommer i gang med at bruge de nye medier, og som vil forsøge at opsalme tendenser fra den kirkelige verden internationalt.
/sl