Skriv til Suh

Har du et problem, så skriv til:
Psykolog Suh B. Jacobsen
Nordgårsvej 109
4030 Tune
eller mail til: Suh@Udfordringen.dk. Ikke alle breve offentliggøres. Du er velkommen til at være helt anonym, hvis du ønsker det. Hjemmeside: www.suhjacobsen.dk

Shopper helt ekstremt

Hej Suh
Jeg er en shop-aholic! Nu er det jo ikke så usædvanligt, at kvinder kan lide at shoppe, men for mig er det i ekstrem grad. Uanset hvilken butik jeg kommer ind i, så får jeg lyst til at købe noget. Og det er tit ting, jeg slet ikke har brug for. Efter jeg er blevet opmærksom på det, prøver jeg at tage mig selv i det og lade være, men det er faktisk svært. Jeg bliver nærmest gnaven og irriteret, hvis jeg har bremset mig selv, og jeg har 1000 gode grunde til at købe tingene alligevel. Hvad tror du, det skyldes, og hvad kan jeg gøre ved det, så det kommer på et mere rimeligt niveau?
Hilsen V.

Kære V.
Det lyder som om, at du nærmest er blevet lidt afhængig af at shoppe? I hvert fald i en sådan grad, at du nærmest får abstinenser i form af gnavenhed og irritation, hvis det ikke bliver indfriet.
Når vi er afhængige af noget, som vi egentlig gerne ville lade være med, er det fordi, det gør noget godt for os – opfylder et vigtigt behov. Ellers gjorde vi det ganske enkelt ikke.
Prøv derfor at tænke og mærke efter, om der noget, du inderst inde er ked af, og som du på den måde søger trøst for? Er der et tomrum i dit liv, som du prøver at fylde ud ved at købe nye ting? Eller er der noget skidt i dit liv, som du prøver at ”pynte på” med nye ting?
Det kan måske være svært at komme i kontakt med disse informationer, da du måske har opøvet en vane med at fortrænge, overdøve eller dulme (via indkøb?) disse følelser. Her kan det være en god idé at faste. Faste er et effektivt redskab, når vi gerne vil fokusere vores opmærksomhed på bestemte ting, både åndeligt og psykologisk.
I din situation kan det handle om at prøve at faste fra din shoppen.
Aftal en bestemt periode med dig selv, hvor du vælger ikke at shoppe for at lade de følelser, der evt. ligger bag, få mulighed for at komme til orde. Lad bare abstinenserne komme, for sammen med gnavenheden og irritationen vil du sandsynligvis få en indsigt i, hvad det handler om, da midlet, du har fortrængt det med, er blevet annulleret.
Det kan være en hård nyser at komme igennem, men hvis du gerne vil have mere kontrol over din trang til shopping, må du først have afdækket, hvad der er årsagen til den – og derefter gøre noget ved den.
Hilsen Suh

Jeg bliver ked af det

Kære Suh
Jeg er i et ellers velfungerende parforhold. Nogen gange sker der dog det, at min mand kan blive meget irriteret over noget i forbindelse med mig, men som ikke direkte er møntet på mig. Det kan f.eks. være, at jeg får overarbejde (hvilket er en del af mine arbejdsvilkår) – hvilket jo ikke er min skyld. Det er han udmærket klar over og siger også, at det ikke er rettet mod mig, men selve situationen. Alligevel bliver jeg ked af det og sur. Han siger, at jeg er for nærtagende, mens jeg mener, at han bør tage hensyn til mine følelser. Hvem af os har ret?
Hilsen Annie

Kære Annie
I har begge to ret.
Set fra hans perspektiv er du for nærtagende, idet du reagerer på noget, som ikke eksisterer – nemlig et angreb på dig. Objektivt set er det ”for nærtagende” at reagere på noget, som ikke eksisterer.
Set fra dit perspektiv oplever du rent faktisk at blive angrebet og reagerer derfor følelsesmæssigt på det, uanset din mands intention. Objektivt set er det logisk at blive sur og ked af det over at blive angrebet.
Sagen er, at I er to forskellige mennesker med forskellige måder at tænke og reagere på. Det ene er ikke mere rigtigt eller forkert end det andet. Hvad I kan gøre, er at prøve at lytte til hinandens oplevelse af situationen én gang mere i et ønske om – ikke at vinde kampen – men at forstå hinanden bedre. Når I indser, at I begge reagerer ud fra noget, der er virkeligt for jer hver især, tror jeg I vil få nemmere ved at tage mere hensyn til hinanden.
Du kan måske prøve at huske, at det ikke er et personligt angreb og derfor bevidst slippe din surhed – eller spørge din mand: ”Anklager du mig nu?”.
Og din mand kan måske prøve at huske, at du faktisk bliver påvirket af hans irriterede attitude og derfor også prøve at dæmpe sin reaktion – eller forinden sige: ”Husk, det her er overhovedet ikke et angreb på dig”.
Held og lykke med det!
Hilsen Suh

Hotline til Suh
På alle onsdage fra kl. 10-11 kan du ringe til Udfordringens psykolog Suh Jacobsen på
46 96 89 69.
Nogle af spørgsmålene bringes senere i brevkassen.
Du kan fortsat skrive pr. brev eller mail til:
Suh Jacobsen, Nordgårsvej 109,
4030 Tune, eller mail til:
Suh@Udfordringen.dk