Hvad skal du lave i sommerferien?

Nogle stiller dette spørgsmål med desperation i stemmen, fordi de endnu ikke selv har planer. De søger inspiration fra andre eller håber måske, at den de spørger, svarer ”tag da med mig på festival”. Andre spørger i håb om, at det samme spørgsmål vil blive stillet retur, så de selv kan fortælle om deres spændende planer. Jeg har været i begge situationer.Sidste år tog sommerferien mig på sengen, og jeg stod uden planer. En veninde var i samme situation, og vi besluttede i sidste øjeblik at tage på interrail. Vi var i mange spændende lande, og jeg har et hav af flotte billeder liggende fra turen. Men jeg kom hjem med en følelse af, at noget manglede. Nemlig mødet med mennesker. Møder, der udvider egne og måske de nye bekendtes horisonter. Dette års sommerferie besluttede jeg derfor skulle være anderledes…

I år skal jeg på en dialogcamp med Danmission i Syrien og Libanon. På campen deltager 40 unge muslimer og kristne fra forskellige lande. Formålet er at skabe møder mellem mennesker fra forskellige religioner. Møder, der forhåbentlig skaber forståelse/respekt og på længere sigt fred mellem mennesker. På en sådan tur tror jeg ikke, vi kan andet end at sætte aftryk i hinandens liv. Aftryk som ikke blot giver en rar følelse i sommerferien, men som også påvirker vores måde at tænke på resten af året.

En anden måde at opsøge sommerferieoplevelser på, der skaber aftryk, er deltagelse i sommerteams til fattige lande. Dvs. ture, hvor en gruppe mennesker fx tager ud og laver sommerlejre for fattige børn eller bygger en skole. Jeg har selv været på flere, og jeg tror, jeg er blevet en junkie af ”rejser med mening”. Meningen ligger blandt andet i mødet med mennesker med andre livssyn, og hvis livsvilkår udfordrer min egen måde at tænke på. Sådanne møder, tror jeg, er vigtige for os – måske især som danskere, fordi vi lever så mageligt, som vi gør. Sommerferien er en tid, hvor vi kan få rusket op i vores måde at tænke på, gennem møder med mennesker.

Hvad skal du i sommerferien?