Danskere sikrer frugtbare marker i det tørkeramte Kenya

Over 100 bønder får nu overrislet deres marker i Østkenya takket være støtte fra Danmark.
Projektet er nu overdraget til lokale bønder. – Vi kan selv fortsætte, siger parlamentsmedlem. Efterhånden som vi time for time bevæger os længere og længere væk fra Kenyas hovedstad Nairobi, bliver omgivelserne mere tørre, mere trøstesløse og – man kunne fristes til at sige – gudsforladte.

Ørkenen blomstrer: Hvor der før var torn og tidsel, vokser nu bananer og alskens grøntsager.

Men det er de ikke helt.
En dansk forretningsmand står nemlig i spidsen for et drypvandingsprojekt, der nu skaber friske grønne farver i Østkenyas brune landskab. Torn og tidsel er skiftet ud med majs og bønner. Den hårde sandjord har givet efter for det udledte flodvand, og sandet har måttet vige for den typiske røde afrikanske muld. 100 bønder i Manyirani i Tharaka-regionen får nu gavn af det danske projekt.
Lars Frederiksen – indehaver af vaskeriet Rula Måtteservice A/S mellem Hobro og Randers – følger spændt projektleder Julius Mungania’s rundvisning på markerne. Der dyrkes majs, kartofler og bananer, og selv så vandkrævende grøntsager som græskar, tomater og papayer ser ud til at trives i bedste velgående – i et landskab, der mest af alt ligner en ørken.
Eneste lyspunkt er en brusende flod, som befolkningen indtil for nylig ikke kunne drage nytte af. Men med drypvandingssystemet får en hel landsby nu vandet deres marker. Og en situation, hvor 5000 mennesker om året dør af underernæring, ser ud til at vende.

Startede spontant

Projektet startede, da Lars Frederiksens datter kom hjem fra en tur til Kenya sammen med unge fra den lokale frikirke. De fortalte om hungersnød og hiv-smitte, og det fik Lars til at starte hjælpeorganisationen Assist. Gennem pinsekirkernes hjælpeorganisation International Aid Services blev der søgt om Danida-støtte, og snart havde man 1 mio. kr. at gøre godt med.
Og den 4. september 2009 kunne Lars Frederiksen sammen med Anders Jacobsen og Douglas Mwiti fra International Aid Services landskontor indvi drypvandingssystemet med opdæmning og udledning til hele området. Det vil dække på 2,5 km i diameter, når projektet er fuldt udbygget. Projektet blev overdraget til den lokale forening Manyirani Farmers Self Help Group (MFSHG – Manyirani-bøndernes selvhjælpsgruppe).
– Jeg er Gud taknemmelig for, at han har banet en vej, hvor der ikke så ud til at være nogen vej, for at vi nu kan fejre åbningen af dette drypvandingssystem. Min bøn er, at de må fortsætte med Guds velsignelse, sagde Lars Frederiksen ved overdragelsen.

”Vi kan fortsætte selv”

Projektet har kostet i alt 1,7 mio. danske kroner. Ud over millionen fra Danida er pengene kommet fra private donorer. Men det er kun fase 1: Målet er, at i alt 1000 bønder skal få vand til deres marker.
– Vi har endnu ikke nået alle målene, men processen har været meget lærerig og udfordrende. En rejse starter med det første skridt, og nu er vi begyndt på vores eventyr. Der er stadig store områder som er tørre, men meget snart, når vandet rinder i yderligere forgreninger, vil hele området være grønt og frugtbart, siger Lars Frederiksen.
Han blev bakket op af parlamentsmedlem Alex Mburi Mwiru, der er Tharaka-regionens repræsentant i parlamentet:
– Når vi nu har modtaget så meget fra danskerne, skal vi så ikke selv give til andre? Det er saligere at give end at modtage, sagde han overraskende og tilføjede:
– Vi kan da selv fortsætte fase 2!

Vand forhindrer krig

Han forklarede, hvad vandforsyning betyder i et land som Kenya, der for kun halvandet år siden oplevede stammeuroligheder med 6000 dræbte og over 300.000 mennesker på flugt.
– Dette vand forener os. Vand betyder mad og sundhed. Når vandet kommer ind, går skænderierne ud! Vand er vigtigere end politik, konkluderede han.
Vandingsprojektet er nu overdraget til Manyirani Farmers Self Help Group (MFSHG).
– Fattigdommen vil nu langsomt aftage, mange børn vil igen kunne komme i skole, og bønderne vil på lang sigt være selvforsynende, sagde projektleder Julius Mungania.
– Må hele skabelsens Gud give jer ressourcer til at støtte dette projekt og udradere fødevaremanglen i disse mange husholdninger.
Tharaka-regionen er et støvet, tørt og meget varmt område. Befolkningen vandrede for mange århundreder siden ned fra Etiopien og levede som nomadefolk. Området er derfor præget af nomadekultur med spredt landbrugsdrift og gede- og kvægflokke, som passes af børnene.

Ikke isoleret mere

Det er et isoleret samfund, hvor befolkningen lever som ”en stat i staten”. Tharaka-folket er en ”glemt” befolkningsgruppe, som regeringen ikke har hjulpet synderligt. De fleste kenyanere ved ikke engang, hvor Tharaka ligger…
Men nu er Tharaka kommet på danskernes landkort. Selv om den danske ambassadør Bo Jensen ikke kunne komme til indvielsen pga. sygdom, sendte han dog dette brev:
– Jeg ærgrer mig over, at jeg ikke kan være med i fejringen af vandforsyningen og drypvandingssystemet. Jeg ved, at I har arbejdet hårdt for at nå hertil, hvor I kan nyde sikker vandforsyning og dermed få vandet jeres afgrøder i den tørke, som I oplever netop nu.
Læs mere om Assist på www.assist-denmark.dk og om International Aid Services på www.ias.nu.


Artiklen fortsætter efter annoncen: