Gammel praksis i ny tid

Et amerikansk forlag har fået dén glimrende idé at udgive en række bøger med fokus på åndelige discipliner, der har fulgt kirken fra tidlig tid, fx faste, nadver, ihukommelse af hviledagen og af det liturgiske år. – Og forlaget Scandinavia har ligeså fortjenstfuldt valgt at udgive og fordanske det første bind; flere er måske undervejs, oplyses det fra forlaget.Bogen her er Brian McLarens introduktion til hele serien; i kirkeligt regi definerer han fremtidens udfordring som at genopdage og efterfølgende tilegne sig fortidens åndelige ressourcer samt at relatere disse til det, ”verden er i færd med at blive”. En verden, præget af verdsliggørelse, ”reaktionær og stejl fundamentalisme og … en vag forbrugerisk spiritualitet” (s. 5-6), og hvor mange segner under deres fysiske overvægt, mens sjælene går til i nervøs spisevægring.
Hermed er banen kridtet op, og McLaren formulerer sin mistanke om, ”at man godt kan være tilhænger af den måde at leve på, Jesus anvender, uden at knytte an til den kristne religion” (s. 40). Det vil utvivlsomt virke provokerende på mange, men også det er jo et forsøg på at af-institutionalisere kirken. Jesus selv var ikke medlem af nogen kirke; tværtimod var han sit eget eksempel til efterfølgelse.
McLaren skriver som sædvanlig med let og hurtig pen, og han forstår ved talrige eksempler at gøre sine tanker og sine pointer konkret relevante for en moderne tid.
Men bogen er ikke uproblematisk. Pennen er måske sine steder vel hurtig. I kapitlet ”Skal vi dele skat?” synes han således at lægge op til en sidestilling af de tre store verdensreligioners veje, men måske er jeg blot for nærtagende og overfortolker ham?
Det gør jeg nok, men eksemplet er ikke enkeltstående.
Når det er sagt, skal bogen alligevel have et godt ord med på vejen. Den kan – som andre af forfatterens bøger – næsten ses som en samtale med læseren, og den udleverer ikke dogmatisk anderledes tænkende som ikketroende. Den er derimod venligt respektfuld i tonen. Og endelig er den fint i tråd med, hvad McLaren andetsteds har slået til lyd for: At en ny verden trænger til en ny kirke, og at hvis man gifter sig med tidsånden i den nuværende verden, bliver man enke i den næste.
Vejen frem går gennem en styrkelse af fortidens åndelige øvelser og praksis. Det er samtidig en vej til opnåelse af ”hverdagsnær hellighed” (s. 14) – og en kur mod åndelig rodløshed.
Vi ser frem til yderligere bind i serien på dansk.

Brian McLaren:
Vejen tilbage – En rejse tilbage til troens hjerte
205 sider • 220 kr. • Scandinavia