Der bygges kirker i cyberspace

Ligesom man kan gå i skole og i banken via internettet, kan man nu også gå i kirke online.Der er ikke tale om tilskuere. Kirkegængerne er deltagere, og ingredienser som tilbedelse, prædiken og personlig forbøn finder sted i reelle fællesskaber. Men det hele foregår online.

Grænsen for, hvordan man kan være kirke, flyttes i cyberspace.

Et af de mest populære steder at etablere kirker er internettet, hvor teknologien i stigende omfang giver mulighed for et interaktivt gudstjeneste- og menighedsliv.
The Leadership Network, en kristen tænketank i Dallas, USA, der undersøger og støtter innovative kirker, har registreret mindst 40 kirker med websteder, der satser på det interaktive menighedsliv. De oplever, at tendensen er stigende.

Ikke kristendom light

Den netbaserede kirkeplantning udfordrer til en revurdering af, hvad det vil sige at være kirke. I kølvandet på den alternative kirkeform følger derfor diskussioner om teologi, traditioner og kulturelle forventninger. Selv blandt udviklerne af internetkirker er der uenighed om, hvor langt man kan gå. Mange sætter for eksempel grænsen ved dåbshandlinger uden personligt fremmøde, men andre er åbne for eksperimenter.
I kirken Flamingo Road Church I Florida, USA, har man således foretaget online-dåb og ser ingen problemer i at eksperimentere.
– Målet er, at folk derhjemme ikke blot skal opleve, at de ser, hvad der sker, men at de selv er en del af det. De er deltagere, forklarer Flamingo Road’s internetpræst, Brian Vasil, til Christian Post.
Han støttes af sin kollega i Granger EF Church i Indiana, Rob Weger, der afviser, at der er tale om ”religiøs fastfood” og ”light kristendom.”
Han påpeger, at der opbygges reelle relationer via internettet, og mener, præster i dag har en forpligtelse til også at udnytte denne måde til at nå de åndeligt fortabte.
– Vi lever i en tidsalder og kultur, hvor folk går i skole, dater og går i banken på nettet. Hvorfor så ikke også skabe en mulighed for at gå i kirke online? spørger han og suppleres af en anden af Granger-kirkens præster, Tim Stevens, der peger på, at evangelisering i net-miljøet er næsten ubesværet.

Supplerer med personligt samvær

Megakirken Lifechurch i Oklahoma tvivler dog på, at mødet i cyberspace helt kan erstatte det personlige samvær. Foruden interaktivt kirkeliv arrangerer kirken derfor i flere byer såkaldte ”kirkebesøg” i fysiske lokaler, hvor man indbyder til bibelstudie og til at overvære online-gudstjenester i fællesskab.
– Der er mennesker, som er vanskelige at få ind i en fysisk bygning, og i lande, hvor kristne forfølges, er en webkirke ofte den eneste måde, hvorpå de kan nås, siger Bobby Gruenewald, som er tilsynsførende for kirkens 25 online gudstjenester, der ugentligt har 60.000 brugere i 140 lande.