IKEA forretning i Israel nedbrændt – skade for 500 millioner kroner

Den kæmpestore IKEA forretning i Natania – anset for noget af det bedste i Skandinavien – nedbrændte igår totalt, og det anslås, at skaden er på omkring 500 millioner kroner.Branden udbrød lørdag morgen nær taget, og det tog 80 brandmænd og 40 brandbiler hele dagen at bringe ilden under kontrol.

Øjenvidner beskriver scenen over den brændende bygning som en paddehatsky, der kunne ligne en atomsprængning.

Byningen var lukket for weekenden, da branden brød ud, og der rapporteres ikke om nogen tilskadekomne.

Formanden for IKEA i Israel, Ron Hadassi, siger, at at en politiundersøgelse nu er indledt for at finde årsagen til branden . En teori går på, at der var en elektrisk kortslutning i et kontrolrum i den østlige del af bygningen, og at den opståede brand fik næring af tjære på taget og af vinden og hurtigt bredte sig til hele bygningen med dennes salgslokaler af moebler og andet boligudstyr og det store lager.

Politiet har endnu ikke afvist, at branden kan have været påsat af, hvad der betegnes som “forretnings-rivaler”.

– Vi er taknemmelige over, at ingen kom til skade, siger Hadassi. Vi ved ikke, om branden er forårsaget af pyromaner. Det må politiet finde ud af.

Natanias brandchef, Yitzhak Shilan, siger:

– Alle muligheder er åbne. Vi må finde frem til, hvad der er gået galt. Var det automatiske sprinklersystem i orden, havde nogen glemt noget i køkkenet, var der en kortslutning?


Artiklen fortsætter efter annoncen:IKEA åbnede sin forretning i Natania for 10 år siden, og det blev hurtigt en vældig publikumsucces. Israelerne kunne der købe boligudstyr efter den eftertragtede skandinaviske smag og til rimelige priser. Den vældige parkeringsplads foran bygningen var fuld allerede tidligt om morgenen, og køberne stod i lange køer for at komme ind i det, mange betegnede som det nordiske slaraffenland.

IKEA i Natania har 400 ansatte, og de ventes at ville blive kompenseret, indtil bygningen er genopbygget, hvilket anslås at ville blive om et år.

Imens vil kunderne i dette område søge til en anden IKEA-forretning, der åbnede i Rishon le-Zion i det sydlige Israel for et år siden. Forretningerne i Natania og Rishon havde ifjor 3.5 millioner købere, og IKEA blev betragtet som en af de største forretningssucceser i landet.


Artiklen fortsætter efter annoncen:“IKEA International” har 320 forretninger i 38 lande verden over, med et samlet salg af 23.8 milliarder euros ifjor. Israel afdelingerne havde en omsætning af omkring en milliard kroner.