FN-chef bekymret over ny flotille til Gaza

FN-generalsekretær Ban Ki-moon har i et brev til regeringer i Middelhavs-området givet udtryk for bekymring over et nyt forsøg i næste måned på at sende en international hjælpe-flotille til Gaza-striben i bestræbelser på at bryde den israelske søblokade.Ifølge den ekstremistiske tyrkiske IHH-organisation vil mindst 10 skibe medbringende læger, kunstnere, journalister og akademikere afsjle mod Gaza fra forskellige europæiske havne i anden halvdel af juni.

Ombord vil tillige være bygge-og undervisnings-materialer, medicinsk udstyr og humanitær hjælp.

Afsejlingen vil finde sted næsten på 1-års dagen (31. maj) for den israelske militæraktion mod en flotille omfattende seks fartøjer, hvorved ni tyrkiske aktivister blev dræbt i en konfrontation med israelske commandosoldater. En israelsk militær talsmand siger, at soldaterne blev angrebet af mænd med metalstænger, køller og knive. Episoden medførte et sammenbrud af det allerede spændte israelsk-tyrkiske forhold.

Blandt flotillens fartøjer var det tyiske skib “Mavi Marmara”, som også ventes at ville deltage i aktionen iår.

Israels kommentar til en ny flotille er, at dette vil være en “politisk provokation”.

FN-chefen opfordrer i sit brev en række regeringer til at sende hjælp til Gaza over “legitime graenseovergange og etablerede kanaler” – hvilket i praksis vil sige gennem Israel.

Han henstiller – ifølge sin talsmand, Martin Nesirky – til alle vedkommende regeringer at bruge deres indflydelse til at modvirke sådanne flotiller, som “har et potentiale til at blive optrappet til voldskonflikter” og opfordrer videre alle regeringer – inklusive Israels – til at “handle ansvarligt og forsigtigt for at undga voldsepisoder”

Grænseåbning
I et dramatisk træk for at normalisere forholdet mellem Egypten og den Hamas-kontrollerede Gaza-stribe har den egyptiske regering genåbnet Rafah grænseovergangen mellem Egypten og Gaza efter fire års forløb. . Israels vicestatsminister Silvan Shalom betegner dette som “farligt” og advarer imod, at genåbningen vil kunne føre til øgede våbenleverancer til brug mod Israel og nye voldshandlinger.


Artiklen fortsætter efter annoncen:En talsmand for det israelske Kadima oppositionsparti siger, at åbningen af Rafah-overgangen markerer en ny fiasko for Netanyahu-regeringen, idet “genåbningen ikke er sket i samarbejde med Israel og “imod dets ønske”.