Regeringen vil ikke mødes med europæiske kirker

Den danske regering vil ikke mødes med Konferencen for Europæiske Kirker (KEK), selv om Danmark snart overtager EU-formandskabet. Og det på trods af at Den Danske Folkekirke har været medlem af den europæiske kirkelige organisation, KEK, siden 1959.

– Det vil være et rigtig dårligt signal at sende ud i Europa, hvis regeringen ikke vil møde kirkelige europæiske organisationer på det plan, som er praksis i det øvrige EU, siger Tove Videbæk.

– Det må være en besynderlig situation for KEK at blive mødt af en så kold skulder fra den danske regering, siger tidl. folketingsmedlem Tove Videbæk (Kons).
– KEK er de protestantiske kirkers europæiske paraplyorganisation i Bruxelles. Organisationen er højt respekteret i hele EU og langt ud over Europas grænser. Det betyder, at regeringer i øvrige EU-formandslande gerne mødes med KEK og lytter til dem, fortæller Tove Videbæk.
I et par år (2005-2007) var hun i Bruxelles repræsentant for Europæisk Evangelisk Alliance (EEA), som repræsenterer omkring 15 mio. kristne i menigheder, institutioner m.v. i 35 af Europas lande og nabolande.
– I disse år havde jeg et meget frugtbart samarbejde med flere europæiske kirkelige organisationer, bl.a. KEK. Jeg har stor respekt for disse organisationers indsats.
Der var helt enkelt god kommunikation imellem EU-systemet og disse organisationer. Man viste respekt for hinanden, og man orienterede hinanden.
Fra de kirkelige organisationer havde det ikke det mindste med magtudøvelse at gøre.
Jeg håber, at den danske regering griber chancen for få indblik i, hvordan kirkelige organisationer arbejder på europæisk plan. Og hvor frugtbart det kan være både for regeringen og for Danmark som helhed at have et åbent forhold til kirkelige organisationer på europæisk plan. Derfor bør regeringen tage imod invitationen til samtale, ligesom den har til en lang række andre europæiske organisationer.
Henri.