Etiopisk præst til danskere: Bøn kan fylde tomme kirker

Det begyndte med seks måneder i bøn på en græsmark for 25 år siden. Nu står der en kirke med 7.500 medlemmer i udkanten af Addis Abeba.
Pastor Soboka Tesso, som netop har talt på Ethiopermissionens årsmøde, har oplevet, at Gud greb ind og fyldte en tom kirke med mennesker.Hver dag i seks måneder gik pastor Soboka 18 km ud til et øde sted for at bede om, at der måtte komme en ny menighed dér. I dag er der en stor menighed med 7.500 medlemmer…!

Pastor Soboka Tessos første kald var til en ikke-eksisterende menighed ude på landet. Her bad han i seks måneder, før den første blev kristen. Nu er der 7.500.

Kristne blev forfulgt i Ethiopien under kommunist-regimet i 1980’erne. Og de kristne bad derfor meget.
Da pastor Soboka var færdig med præste-uddannelsen, fik han af den lutherske kirke tildelt et øde område, hvor han skulle starte en kirke. Hans månedsløn var ca. 25 kr., og selv i Etiopien kunne det ikke række til ret meget.
Så Soboka gik hver dag de 18 km ud til det øde sted, hvor kirken skulle ligge. Der bad han. Så gik han hjem igen. Sådan fortsatte han i et halvt år, før en ung mand opsøgte ham og kom til tro på Jesus.

Udholdenhed

Først et halvt år senere kom der tre nye til, og i løbet af det andet år var der otte kristne på stedet. Oven i besværlighederne blev pastor Soboka også fængslet nogle måneder i 1986.
Men i 1991 faldt kommunist-regimet, og man begyndte at bygge en kirke med støtte fra Tyskland. I dag har menigheden et medlemstal på 7.500, og der er 43 ansatte.

Hvad gør I med de tomme kirker?

Pastor Soboka var gæstetaler på Dansk Etioper Missions årsmøde den 14. april, hvor han stille og ydmygt fortalte sin fantastiske historie. Men han gav også deltagerne på årsmødet en stor udfordring:
– Hvad gør I med de tomme kirker her i Danmark? Der sidder måske kun 10 mennesker til en gudstjeneste! I skal bede. Og faste! opfordrede pastor Soboka danskerne.

Sten på kirkebænkene

Soboka har selv oplevet at stå uden menighed og uden kirkebygning. Først kom menigheden, og derpå blev kirken bygget. Men Soboka har også oplevet at stå med en tom kirke.
En lokal rigmand forfulgte de kristne i området. Men en dag oplevede han, at Gud befalede ham at give sit nybyggede hus til kirken.
Så den tidligere forfølger gik til pastor Soboka og overdrog ham huset. Der stod præsten så med et hus, som kunne rumme 150 mennesker. De var der bare ikke.
Så præsten bad igen. Han fandt 150 sten, som han lagde på bænkene. Og han fortsatte med at bede, indtil bænkene var fulde af mennesker!

Tiende af penge og tid

– Bøn er ikke en én-vejskommunikation, fortalte pastor Soboka.
– Vi taler til Gud – og så skal vi lytte til ham.
I vores kirke giver vi tiende. Vi giver 10 procent af vores løn. Og vi har 24 timer i døgnet – så er det ikke nok at bede i fem minutter. Vi skal jo bede for os selv, vore familier og alle andre. Bøn er en af vores pligter, understreger Soboka.

Først bøn, så handling

Nu er hovedstaden Addis Abeba vokset ud til det øde sted, hvor Soboka bad en menighed frem. Men den travle menighed tager stadig initiativ til at evangelisere på nye steder. Først vil præsten begynde at bede og få menigheden til at bede med. Derefter begynder arbejdet. Det bliver ikke planlagt så nøje. Og somme tider vækker det bekymring hos folk på kirkens økonomi-kontor, indrømmer præsten.
– Men der sker undere undervejs, når vi går Guds ærinde, siger pastor Soboka.
Kotebe Kirken, som den hedder, har syv dattermenigheder. Desuden har kirken ansvar for 10 prædikepladser.
Dansk Ethiopermission har arbejdet i landet i over 60 år. Pionérmissionærerne var Marianne og Hjalmar Andersen – kendt fra bogen ”Gå!”


Artiklen fortsætter efter annoncen: