Islameksperten Bernard Lewis – har skrevet selvbiografi

Den engelske historiker blev gift med danske Ruth Helen Oppenhejm i 1947. Nu er han 96 år og “still going strong”.
I den muslimske verden – og andre steder – har man i årevis været fascineret af den engelske historiker, professor Bernard Lewis, en af verdens største kapaciteter i mellemøstlige anliggender og Islam, og nu kan man få et dybere indblik i denne historikers liv og tænkning ved at læse hans nyudgivne bog, selvbiografien “Notes on a Century – Reflections of a Middle East historian”.
Han har skrevet over 30 bøger. Adskillige af dem udkom i flere oplag. En af dem, på 800 sider, havde titlen “Arabernes historie”. Den udkom i 10 oplag.
Bernard Lewis er jøde, men hvad ikke mange ved, er hans danske forbindelse. Han blev i 1947 gift med danske Ruth Helene Oppenhejm, og de fik datteren Melanie. Sammen med sin svoger, den danske forfatter Ralph Oppenhejm, skrev han en bog, og han brugte da navnet “Louis Bernard” som sit forfatternavn.
Som historiker er han tilknyttet Princeton University i USA. Han er blevet hyldet i den arabiske verden for sit store kendskab til islam, og i Israel har der været afholdt konferencer til hans ære. For nogle år siden blev han hædret af Det hebraiske Universitet i Jerusalem ved en overvældende international akademisk sammenkomst med deltagelse af omkring 40 israelske og udenlandske historikere, fredsforskere, diplomater, ministre og andre – inklusive arabere. Mødet havde titlen “Israel, Mellemøsten og islam – en afvejning af risikoer og muligheder”. Der var fuldt hus på konferencen. Højdepunktet var hans egen forelæsning over emnet “Definition af ‘de andre'”
Lewis blev ved den lejlighed berømmet af amerikaneren Paul Wolfowitz, chef for Verdensbanken, for at have undervist generationer i, hvordan man skal forstå Mellemøstens komplicerede historie og bruge denne viden til at “lede os til at bygge en bedre verden”.
I et senere foredrag på Det hebraiske Universitet sagde han om demokrati:
– Mens folk i Vesten frygter, at der ikke vil blive demokrati, er der herskere i Mellemøsten, som frygter, at demokrati vil komme og udgøre en trussel mod deres egne regimer”.

Nyeste bog
Lewis’ nyeste bog er blevet anmeldt af forskeren og klummeskriveren dr.Seth J. Frantzman i en artikel under overskriften “Hans egen historie”.
Frantzman skriver, at Lewis er en af de mest indflydelsesrige og nu og da mest kontroversielle forskere om Mellemøsten i vor tid.
Bernard Lewis partner, Buntzie Ellis Churchill, har hjulpet ham med at udarbejde og redigere værket, som Lewis betegner som sin sidste bog – “et fuldt stop i mit liv”.
Lewis skriver, at han som ung var opslugt af en lidenskab om at “sætte pen til papir”, og at han
skrev meget allerede i konfirmationsalderen.
– Jeg gjorde det selvfølgelig på engelsk, men jeg prøvede også på hebraisk, skriver han.

“Det hjalp at være jøde”
– Det at være jøde hjalp mig til en forståelse af Mellemøsten både indefra og udefra, skriver Lewis.
Det var selvfølgelig en hindring derved, at det hindrede mig i at komme ind i flere arabiske lande.
I den anden verdenskrig gjorde han tjeneste i den engelske hærs efterretningsvæsen.
– Jeg er stadig bundet af et tavshedsløfte, skriver han.

Fortid, ikke fremtid
I sin bog er han forsigtig med at fremsætte forudsigelser.
– Jeg er historiker, skriver han, jeg beskæftiger mig med fortiden, ikke fremtiden.
Bernard Lewis kommer ind på, hvordan islamisme er vokset i den arabiske verden, samtidig med at det er gået tilbage for sekularismen.
Idag kan professor Lewis se tilbage på et liv af bedrifter. Nu da han er færdig med “Notes”, siger han, at han ser frem til en “nice” spadseretur på promenaden i Tel Aviv.
Om fremtiden:”Måske en poesisamling, oversat og original”, siger 96-årige Bernard Lewis.