Unge får den finske facade til at krakelere

Finske skolebørn får gode karakterer i skolen. Samtidig har de unge en alarmerende høj selvmordsrate. Kirken må vise omsorg, mener finske kristne.
17-årige Yrkala sidder på en bænk uden for gymnasiet i udkanten af den finske hovedstad Helsinki. Hun ser trist ud, og de forbipasserende lærere og medstuderende ved godt, hvor skoen trykker.
Yrkala er blevet mere og mere mørk og indesluttet den sidste tid. Og det er kommet lærerne for øre, at hun er begyndt at skære i sig selv. Faktisk går hun rundt med en saks i lommen for hurtigt at kunne smutte ind på pigetoilettet og skære et par snit i armen, når angsten bliver for stærk. Hendes kontaktlærer har flere gange prøvet at få hende til at aflevere saksen, men uden resultat.
Nu sidder Yrkala på bænken og piller ved det skarpe instrument. For hun orker ikke at komme hjem til forældrene, hvor vold og skænderier er mere reglen end undtagelsen.

Dygtige i skolen, men…

Yrkalas historie illustrerer et stigende problem i landet, der scorer højest i de europæiske PISA-undersøgelser år efter år. PISA-undersøgelserne tester hvert år skoleelevers færdigheder i 70 lande. Danske skolebørn bliver ofte sammenlignet med finske. Hvorfor scorer de finske elever så godt, når danske elever hænger helt nede som nummer 24 på ranglisten?
Men bag facaden er finske unge frustrerede. Selvmord er et udpræget problem blandt 15-24-årige. Pigerne ligger som nummer to i verden og drengene som nummer fem i den kedelige statistik. Der begås i gennemsnit tre selvmord om dagen i Finland. I Danmark er det under to.
– Det er bagsiden af et land, der ligesom de øvrige nordiske lande vender kristendommen ryggen og hylder sekulære og materielle værdier, kommenterer Kenneth Grönroos i en prædiken på en gudstjeneste i en af Helsinkis pinsekirker forrige søndag. Kenneth Grönroos erformand for de svensktalende pinsekirker i Finland og med i bestyrelsen for MedieMission International, der bl.a. arrangerer storbykampagner verden over. Sidste år var det Helsinkis tur. Og temaet var ”Kraft til forandring”.

Et vækkeur for kirken

Unges mistrivsel er på mediedagsordenen i Finland for tiden. Det kom frem under et mediekursus, jeg underviste på for en uge siden. Kurset var arrangeret af Frikyrklig Samverkan, der er en pendant til FrikirkeNet her i Danmark.
Og deltagerne er enige om, at krisen blandt de unge er et ”wake-up-call” for kirken. Over 200.000 finner har forladt den finske folkekirke de seneste to år. I dag er kun 70 procent medlem af Folkekirken. Og i den svensktalende del af Finland mod vest og syd er der kun 6000 medlemmer i frikirkerne
– tilsammen. Samtidig viser undersøgelser, at 70 procent af finnerne beder hver uge. Men kun 1,7 procent går i kirke en gang om ugen.

Kirken skal yde omsorg

Kenneth Grönroos fremholdt i sin prædiken forrige søndag, at Gud har kaldet kirken til at være et omsorgsfællesskab for de mange ensomme og fremmedgjorte unge.
– Vi skal lære at se menigheden som Guds familie. Vi kan diskutere forskellig musikstil i kirken, men når ens egne børn er involveret, bliver det hele pludselig meget enklere. Så tænker man på, hvad der gavner familien, siger Kenneth Grönroos.
Og netop omsorgen var det, den 22-årige Saami levede ud, da han henvendte sig Yrkala, fordi han også som hjælpelærer på gymnasiet havde lagt mærke til hendes mørke, urolige blik den dag på bænken. Han gik hen til hende og spurgte om, der var noget at gøre.
– Nej, de voksne forstår mig ikke, svarer Yrkala skarpt.
– Jamen, jeg er ikke voksen, jeg er bare 22 år, replicerer Saami. Vil du ikke nok fortælle mig, hvad der tynger dig.
Så lægger han sin hånd påhendes hånd og beder en stille bøn: Jesus, nu må du hjælpe til!
Yrkala er tavs, og Saami må skynde sig videre til den næste time.

Frem med saksen

Men næste dag banker det på døren til lærerværelset, hvor Saami er ved at forberede sig.
Ind kommer Yrkala og stiller sig tavs foran ham. Så rækker hun saksen frem og siger: Tag den. Fra nu af vil jeg prøve at lade være med at skære i mig selv.
Yrkalas historie er slet ikke slut endnu. Men hun er begyndt at fortælle Saami, hvor svært hun har det derhjemme, og Saami lytter. Og så håber han – og beder til – at den positive udvikling fortsætter.
Yrkalas historie er sandfærdig. Men navnet er ændret.

Fakta om Finland
Der er 5.3 millioner indbyggere i Finland. Omkring 81 procent er medlem af den finske folkekirke, som er evangelisk-luthersk.
Der er 300.000 svensktalende i Finland.Her er kun 70 procent medlem af Folkekirken. I Svenskfinland, som områderne i vest og syd kaldes, er der ca. 50 frikirker med tilsammen 6000 medlemmer.
Disse har slået sig sammen i Frikyrklig Samverkan, som bl.a. driver missions- og hjælpearbejde i udlandet.