Mobilandagt er en snack, der giver lyst til mere

Med ’Dagens ord’ på mobilen kan danskerne få bibelord og salmesang til inspiration, skrive en bøn til Gud og modtage velsignelsen. Danmarks Radio er gået i kompagniskab med Folkekirken.
Da mobilandagten Dagens ord for nylig blev nomineret til Prix Europa for kontinentets bedste tværmedielle onlineprodukt, spærrede mediefolk fra hele Europa øjnene op. Hvordan kan en public service station samarbejde med en religiøs organisation om direkte forkyndelse?

Mobilandagten Dagens ord er et ”kompagniskab” mellem Inger Bach og Diana Bach fra DR’s Tro-redaktion og Ellen Aagaard Petersen fra folkekirken.dk.
Dagens ord er bl.a. videoandagter på facebook og smartphone.

Diskussionen bølger da også frem og tilbage internt i Danmarks Radio, fortæller ansvarlig for trosstoffet i medieinstitutionen, Inger Bach. På 1 års dagen – den 12. december – for samarbejdet med Folkekirken om ”tilbuddet til danskere, der vil have den kristne dimension med i hverdagen”, sagde hun:
– Vi skal afspejle den danske kulturarv og især den kristne kulturarv. Det står i medieforliget. Men selv om det ikke stod der, er det en opgave, vi gerne påtager os. Redaktionen i huset her arbejder med stort engagement, sagde hun om trosredaktionen i Aarhus.

Kompagniskab

– Vi går gerne i kompagniskab med alle gode kræfter i landet. Det kan være Psykiatrifonden, Egmontfonden, Tryg – naturligvis også Folkekirken. Sammen bliver vi bedre og klogere, pointerede hun.
Dagens ord kan ses på hjemmesider, facebook og smartphones. Indholdet er en tanke, en salme, en bøn og en velsignelse. Tanken formidles på video af en præst og må højst vare 90 sekunder. Der er nu 360 ”tanker” på hjemmesiden og facebook. Alle har lov til at dele andagterne på deres egen facebook-væg.
– Målet er, at det skal være tilgængeligt over kaffen om morgenen, i øresneglen på vej i toget og ved besøg hos ældre og syge. Derfor har præsten ikke præstekjole på, og ungdomskoret synger ikke skønsang. Alle skal vide, at de kan synge med, også selv om de ikke synger helt rent, siger Diana Bach, der er ansvarlig i DR for Dagens ord.
– Det er ikke en gudstjeneste, ingen morgenandagt, det er en kristen snack. Den skal smage godt og give lyst til mere.

Ellen Aagaard Pedersen fra Folkekirken.dk glæder sig over samarbejdet med DR.
– Vi er to gamle kulturbærende institutioner, der er gået sammen om at formidle bredt. Før havde vi begge autoritet og nærmest monopol. Nu skal vi løse vores opgave i en meget mere fragmenteret virkelighed.
– Vi skal hele tiden gøre os umage med at formidle stoffet på en vedkommende måde, som betyder, at man vælger at lytte til os.

’Du er nice, Jesus’

Ud over bibelord og sang kan man modtage velsignelsen, indtalt af biskop Peter Skov-Jakobsen. Den kan bl.a. bruges ved sygebesøg.
Man kan skrive bønner, som så modereres og anonymiseres, inden de lægges op på hjemmeside, facebook og mobil-app. Der er skrevet over 1100 bønner. En af de nyeste bønner er ”Du er nice, Jesus!”